AVRO 75 JAAR

Foto: De formule van eerste talkshow van de Nederlandse televisie Voor de vuist weg werd overgenomen van de Amerikaanse Johnny Carsonshow en de presentatie ervan was in handen van Willem Duys (links).

De bedoeling was zoveel mogelijk een huiskamersfeer creëren, waartoe o.m. tientallen vissenkommen in het decor waren opgenomen. Dat alle goudvissen stierven door de hitte van de studiolampen, bleek pas veel later. In het programma, waarvan er in de periode 1963 tot 1979 totaal 175 en in de jaren tachtig nog eens vier werden uitgezonden, kwamen bekende of bijzondere gasten aan het woord, zoals de Engelse droge komiek en 'mislukte' goochelaar Tommy Cooper (foto) en de Amsterdamse student die een gaatje in zijn hoofd boorde in de hoop voortdurend high te zijn. Duys was niet bij iedereen geliefd. Hem werd onder meer opruiing en uitlokking tot doodslag verweten, omdat hij tegen een moeder wier dochter van vier werd aangerand zei: “Als hij uit de gevangenis kwam had ik hem doodgeslagen.” Nog steeds maakt de inmiddels 69-jarige presentator een radioprogramma (Muziekmozaïek) voor de Avro, al is hij wegens gezondheidsproblemen tijdelijk gestopt. (Foto: Audiovisueel Archief)