Arafat brengt privé-bezoek aan Anne Frank-huis

AMSTERDAM, 31 MAART. De Palestijnse president, Yasser Arafat, heeft vanmiddag een privé-bezoek gebracht aan het Anne Frank-huis in Amsterdam. Het was de eerste keer dat hij een museum bezocht dat is gewijd aan de vervolging van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Volgens burgemeester Patijn, die vandaag de gastheer was van Arafat, heeft de Palestijnse voorman zelf gevraagd het museum te mogen bezoeken. “Het is mijn plicht om zelf de feiten en de realiteit te zien van wat ze hebben moeten lijden”, zei Arafat vanmiddag, voorafgaande aan het bezoek.

In de dertigduizend zielen tellende joodse gemeenschap in Nederland is verdeeld gereageerd. Rabbijn B. Jacobs, voorzitter van het college van rabbinale zaken, zet vraagtekens bij de motivatie van Arafat om het Anne Frank-huis te bezoeken. “Als die motivatie politiek is, dan is het een slimme zet. Maar als hij oprecht een hand wil uitsteken naar het joodse volk dan had hij dat in een andere entourage moeten doen.” Jacobs zegt te vermoeden dat “het gros van de Nederlandse joden” en vooral sommige overlevenden van de Holocaust “pijn zullen hebben” van het bezoek. Toch hoopt hij dat er een positief effect van zal uitgaan. “Dat hangt af van de manier waarop hij er mee om zal gaan”, aldus de orthodoxe rabbijn.

In liberaal-joodse kringen is positief gereageerd op het bezoek. “Ik behoor tot de naïevelingen die denken dat het tot een betere verstandhouding zal leiden. Het is ook een vorm van hommage aan Anne Frank”, zegt rabbijn D. Liliënthal. “Er zit een geste in die ik wel positief kan beoordelen.” Volgens Liliënthal is het bezoek “voor sommigen pijnlijk, maar voor anderen juist hoopgevend”.

Een woordvoerster van het Centrum informatie en documentatie Israel (CIDI) vindt het bezoek “geen slechte zaak”. Zij verwijst ook naar de publiciteit rondom het bezoek en de mogelijke uitstraling daarvan naar de Arabische wereld, waar volgens haar de ontkenning van de Holocaust de laatste tijd opgeld doet.

De Israelische ambassade in Den Haag liet in een korte verklaring weten dat het “tegen de achtergrond van de ontkenning van de Holocaust belangrijk is dat bezoekers worden blootgesteld” aan het Anne Frank-huis.

Pagina 3 Privébezoek Arafat aan Anne Frank-huis

Arafat, die op uitnodiging van de Erasmus-universiteit twee dagen in Nederland verbleef, was vandaag de gast van de gemeente Amsterdam. Voorafgaand aan het museumbezoek tekende hij met burgemeester Patijn een memorandum of understanding voor samenwerking tussen de havens van Amsterdam en Gaza.

Aansluitend liet Arafat zich per rondvaartboot door de grachten vervoeren naar het aan de Prinsengracht gelegen Anne Frank-huis. In het 'achterhuis' van dit pand heeft het joodse meisje Anne Frank met haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken gezeten. Zij hield over die onderduikperiode een later wereldberoemd geworden dagboek bij. De familie werd verraden en Anne Frank stierf in maart 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Alleen vader Frank keerde terug.

Begin dit jaar leidde een gepland bezoek van de Palestijnse leider aan het Holocaust-museum in Washington nog tot een rel. Arafat was voor het bezoek uitgenodigd door de Amerikaanse bemiddelaar in het Midden-Oosten, Dennis Ross. De directeur van het museum weigerde Arafat echter als officiële gast te ontvangen. Volgens de Israelische media zou dit onder druk van de regering-Netanyahu zijn gebeurd. Later kwam het museumbestuur op het besluit terug.