12.974 treffers in 25 jaar hoofdklasse

ROTTERDAM, 31 MAART. Met een ongeëvenaarde reeks van acht landstitels op rij, van 1977 tot en met 1984, is HCKZ de meest succesvolle hoofdklasser van de afgelopen 25 seizoenen. Onder aanvoering van onder anderen de gebroeders Kruize (Hans, Ties en Hidde) en Steens (Ron en Tim) groeide de club uit Den Haag uit tot een instituut.

Klein Zwitserland is houder van een aantal opmerkelijke records. Zo bleef de ploeg tussen 23 april 1978 tot 10 mei 1981 maar liefst 66 duels ongeslagen. Uit diezelfde periode dateert de grootste overwinning ooit. Op 15 maart 1981 won HCKZ voor eigen publiek met 15-0 van Breda. Strafcornerkanon Ties Kruize maakte in die wedstrijd het recordaantal van elf doelpunten voor de ploeg die twee jaar eerder als eerste Nederlandse club de Europa Cup voor landskampioenen won.

De zege op Breda was een van de drie overwinningen met dubbele cijfers voor HCKZ in het seizoen 1980-'81. In die hockeyjaargang werd de hoofdklasse opgesplitst in twee poules van tien. Doel van de herstructurering was minder duels per seizoen en bevordering van de regionale spreiding. Het experiment mislukte omdat de onderlinge krachtsverschillen te groot bleken en al na één seizoen besloot de hockeybond tot de herinvoering van een hoofdklasse bestaande uit twaalf clubs.

Amsterdam en HGC, afgelopen weekeinde elkaars tegenstander in de play-offs, zijn de enige twee clubs die sinds de oprichting in 1973 onafgebroken uitkomen in de hoogste afdeling. In 25 jaar hoofdklasse werd 12.974 keer gescoord in 3.467 duels, een gemiddelde van 3,74 doelpunt per wedstrijd. In die berekening is geen rekening gehouden met wedstrijden uit de play-offs, waarin vier ploegen sinds het seizoen 1994-'95 uitmaken wie zich kampioen van Nederland mag noemen.

Topscorer aller tijden is Floris Jan Bovelander, de oud-international van Bloemendaal die vorig jaar zijn hockeyloopbaan beëindigde. In veertien seizoenen maakte Bovelander 276 doelpunten. Nummer twee op de ranglijst is Kampong-schutter en -cornerspecialist Paul Litjens, die in tien seizoenen 267 keer raak sloeg. De eerste niet-cornerspecialist op de ranglijst is de voormalig Kampong-spits Tom van 't Hek met de zesde plaats. In zestien seizoenen scoorde hij 202 keer.