Zwitsers niet blij met akkoord

ROTTERDAM, 30 MAART. Het woord chantage is weer gevallen in Zwitserland naar aanleiding van het dubieuze oorlogsverleden. Veel Zwitserse politici zijn dan ook niet blij met het besluit van drie grote Zwitserse banken om in de Verenigde Staten onderhandelingen te beginnen over betalingen aan slachtoffers van de Holocaust. Met dat besluit wisten de banken een boycot van Amerikaanse staten en steden op het nippertje te voorkomen.

Van de regeringspartijen was vooral de rechts-liberale FDP uiterst negatief. Dat was ook de partij van de onlangs wegens ziekte opgestapte minister Delamuraz, wiens opmerking 'Auschwitz ligt niet in Zwitserland' twee jaar geleden als een katalysator diende bij de aanklachten tegen het land.

Volgens FDP-voorzitter Franz Steinegger is het onaanvaardbaar om opnieuw toe te geven aan internationale druk om geld uit te keren. “Zwitserland kan niet toestaan dat het land wordt gechanteerd”, zei Steinegger - een woord dat Delamuraz eerder ook gebruikte. Het besluit om te gaan onderhandelen veroordeelde Steinegger als “een nieuwe poging om Zwitserland een algemene regeling op te leggen en daarmee nog meer geld los te peuteren”.

De meeste politici in Zwitserland vinden het besluit om te gaan onderhandelen een zaak van de banken alleen. De staat was er niet bij betrokken en is ook niet van plan aan een eventueel fonds bij te dragen. De leider van de Christelijke Volkspartij, Adalbert Durrer, is bang dat een nieuw fonds “de deuren openzet voor allerlei nieuwe eisen”. Volgens de sociaal-democraten moet Zwitserland voorlopig wel rekening blijven houden met serieuze schadeclaims, maar die moeten op individuele basis worden beoordeeld.

De boycotdreiging is volgens Ulrich Schluer van de populistische Zwitserse Volkspartij in strijd met verdragen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). In plaats van onderhandelen zouden de Zwitsers de Verenigde Staten moeten aanklagen, vindt Schluer.