Zwemzeges Vlieghuis en Wouda

ROTTERDAM, 30 MAART. Marcel Wouda en Kirsten Vlieghuis hebben de eindoverwinning behaald in het wereldbekercircuit. Beide zwemmers van het Eindhovense PSV mochten gisteren na afloop van de finales in Parijs ruim 18.000 gulden bijschrijven op hun rekeningnummer. Voor wereldkampioen Wouda was het de tweede keer op rij dat hij de wedstrijdreeks op de kortebaan won.

Vlieghuis hoefde op de 800 vrije slag niet tot het uiterste te gaan en liet daarom de Costa-Ricaanse Claudia Poll, geen concurrente in het klassement, gaan. Op de 400 vrij verscheen de Twentse niet eens meer aan de start. Wouda stond voor de taak om minimaal als derde te eindigen op de 100 meter wisselslag en zijn Duitse concurrent Christian Keller voor te blijven. In die opzet slaagde Wouda, die na de Mare Nostrum Tour begint aan een langdurige vakantie.

Wouda liet de 200 wissel aan zich voorbij gaan. Op dat nummer zwom James Hickman gisteren de op één na snelste tijd ooit, 1.55,80. Een dag eerder brak de Brit het Europese record op de 200 meter vlinderslag (1.51,76), gisteren gevolgd door een verbtereing van het wereldrecord op de 100 vlinder (51,46). Beide records stonden op naam van Denis Pankratov, de 'menselijke dolfijn' uit Volgograd.

Pieter van den Hoogenband maakte indruk op de 100 meter vrije slag. Met een formidabel nationaal record van 48,01 (was 48,39) eindigde de 20-jarige VWO-scholier op de derde plaats, achter de Braziliaan Gustavo Borges en veelvoudig wereld- en olympisch kampioen Alexander Popov. Voor de Rus betekende zijn tweede plaats een zeldzame nederlaag.

Ook op de 200 meter vrij etaleerde Van den Hoogenband andermaal zijn talenten, nadat hij wegens studieverplichtingen ontbrak bij de wedstrijden in Rio de Janeiro, Gelsenkirchen en Imperia. De nationaal kampioen finishte in 1.44,13, en realiseerde daarmee de derde tijd ooit. Slechts de Italiaan Giorgio Lamberti, al acht jaar wereldrecordhouder (1.43,64), en Van den Hoogenband zelf (1.43,82) waren ooit sneller. “Jammer dat ik geen tegenstand had. Word ik wat opgejut dan rolt er misschien een record uit.”

De internationale zwemfederatie maakte gisteren bekend het wereldbekercircuit volgend jaar uit te breiden. Edmonton en College Station in de Verenigde Staten werden toegevoegd aan de wedstrijdreeks die volgend seizoen twaalf gala's telt, verspreid over drie continenten. Het totale prijzengeld is gestegen naar bijna 50.000 gulden.