Zaak met stenen bekogeld; Rellen rond shoarmazaak in haven Urk

URK, 30 MAART. Bij rellen rond een Turkse shoarmazaak in de haven van Urk zijn zaterdagavond drie agenten en enkele jongeren gewond geraakt. De ongeregeldheden begonnen toen een Turks personeelslid ruzie kreeg met een klant.

De politie verrichtte gisteren drie arrestaties en verwacht de komende dagen meer aanhoudingen. Ze stuurde 35 agenten naar snackbar Shalom. Deze vormden een cordon om de zaak.

Volgens een woordvoerder van de politie waren in korte tijd ongeveer vijfhonderd mensen in de buurt van het bedrijf, dat werd gesloten. Een deel van hen waren toeschouwers, een ander deel jonge relschoppers. De laatsten riepen racistische leuzen, aldus de politie, en gooiden met stenen en bierflessen naar de Turkse winkel.

Nadat de eigenaar en het personeel om veiligheidsredenen uit het pand waren gehaald, bleef de opdringende mensenmassa de zaak bestoken met allerhande projectielen. Pas na enkele charges, waarbij de politie gebruik maakte van de diensthonden, verspreidde het publiek zich. De gewonden vielen doordat de honden de agenten en de vandalen beten.

Shoarmazaak Shalom is pas een maand of drie open. “Het jonge volk van Urk pleegt zo'n nieuwe ondernemer te testen”, zegt de politie-woordvoerder. “Met een slok op doen ze grof tegen hem, en gooien met eten en drank. Koppig als ze zijn willen ze laten zien dat zij de baas zijn in hun dorp. Ze hebben gisteren aangekondigd meer jeugd te mobiliseren, om tegen de Turken op te treden als de winkel weer open gaat. De Turkse eigenaar vindt dat híj de baas is in zijn zaak. Hij zet lastige klanten buiten. Hij heeft gemeld extra mensen in huis te zullen nemen om zich te verdedigen.”

De politie zegt dat ze de rellen had zien aankomen. “Afgelopen weken escaleerde de zaak meer dan eens”, zegt de woordvoerder. Voor het Radio 1 Journaal zei de Turkse eigenaar C. Alan vanochtend dat hij zich “ernstig bedreigd” had gevoeld door de jongeren. “Ze kwamen met honderden tegelijk.”

Hij had de politie gebeld. Aanvankelijk kwam er een agent of twee, drie, vertelde hij. “We konden gewoon dood wezen, echt, het scheelde gewoon heel weinig, niks eigenlijk. (...) Elke dag komen die mensen shoarma eten. Nu stonden ze te juichen en te klappen. Dat is toch schandalig? Ik zou me ervoor schamen. (...) Als ze drank op hebben, komt er racisme boven. Ik was geen Alan meer, ook geen shoarma-bakker, maar een Turk.”

De politie zegt dat er bij de rellen geen sprake is van racistische motieven.