VEB en Aegon eens over FGH

ROTTERDAM, 30 MAART. De Vereniging van Effectenbezitters VEB heeft met Aegon overeenstemming bereikt over de waarde van de aandelen FGH-Bank. Aandeelhouders van deze hypotheekbank, die binnenkort door de Bayerische Vereinsbank wordt overgenomen, kunnen nu rekenen op 199,10 gulden. Eerder wilde Aegon niet meer dan 95,45 betalen. Dit hebben de betrokken partijen vanochtend bekendgemaakt. In totaal gaat het om 8.500 aandelen die een kwart procent van het kapitaal vertegenwoordigen.

Het bod staat gelijk aan de prijs die de Bayerische Vereinsbank aan Aegon betaalt. Op de vraag waarom het bod is verdubbeld verwijst een woordvoerder van Aegon naar de nieuwe eigenaar. “Die verdubbeling is te verklaren omdat de Bayerische Vereinsbank dat bedrag wil betalen.” De Duitse hypotheekbank betaalt ruim 700 miljoen gulden voor FGH.

De strijd tussen Aegon en de protesterende aandeelhouders heeft vele jaren in beslag genomen. In 1996 noemde accountantskantoor Deloitte & Touche het uiterste bod van Aegon (95,45 gulden) “alleszins verdedigbaar”. Het destijds in problemen verkerende FGH werd in 1987 door de verzekeraar overgenomen.

Directeur P. de Vries van de VEB noemt het akkoord in een reactie “zeer plezierig”. Hiermee is volgens hem ook “duidelijk geworden dat de door Deloitte & Touche geadviseerde prijs gewoon te laag was.” Het accountantskantoor ging uit van een gemiddelde nettowinst van 54 miljoen gulden, terwijl de winst van de afgelopen twee jaar volgens de VEB gemiddeld 95 miljoen bedroeg. Ook ging men volgens de VEB uit van een te lage koers/winstverhouding. Bij het bod van Aegon lag die op twaalf, waar in 1996 bij financiële instellingen twintig gebruikelijk was. Volgens De Vries is het akkoord “een goed signaal” in de richting van Vendex, dat in de ogen van de VEB een te laag bod voor het detailhandelsconcern KBB heeft neergelegd. “Bij FGH is bewezen dat je gewoon een juiste prijs op tafel moet leggen.” Inmiddels hebben bezitters van 40 procent van de KBB-aandelen zich tegen het Vendex-bod gekeerd.