Soldaat van 13 krijgt doodstraf

KINSHASA, 30 MAART. Een 13-jarige Congolese kind-soldaat die zaterdag een vrijwilliger van het Rode Kruis tijdens een ruzie op een voetbalveld in Kinshasa doodschoot, is meteen door een krijgsraad ter dood veroordeeld.

De militaire rechters gingen verder dan de aanklager, die levenslang had geëist. De aanklager stelde dat gebrek aan zelfbeheersing bij gewapende kind-soldaten mede de fout is van hun commandanten, en voerde dit aan als verzachtende omstandigheid.

Volgens ooggetuigen rende de jongen weg om zijn wapen te halen nadat een voetbalploeg van het Rode Kruis hem en andere soldaten opdracht hadden gegeven het voetbalveld te verlaten waar het Rode Kruis een wedstrijd zou spelen. Na zijn terugkeer schoot hij de 29-jarige doelman van de Rode-Kruisploeg dood.

Het kinderfonds van de Verenigde Naties, UNICEF, zegt de regering van president Kabila aan te moedigen de 15.000 tot 20.000 kind-soldaten te demobiliseren die volgens UNICEF nu in het leger dienen. Volgens de regering gaat het om 6.000 jongens, die vorig jaar Kabila naar de overwinning op president Mobutu volgden.

De relaties tussen de bevolking van Kinshasa en de jonge troepen van Kabila zijn steeds moeizaam geweest. De regering zette al in augustus krijgsraden op om de groeiende ongedisciplineerdheid onder militairen aan te pakken. (Reuters)