Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over Oranjehuwelijken en reacties over nut en noodzaak van het vragen van een huwelijkstoestemming. Morgen wordt door de Staten Generaal beslist over de toestemming die prins Maurits heeft gevraagd voor zijn huwelijk met Marilène van den Broek. Ned.2, 17.35-18.43u.

B&W. Ex-heroïneverslaafden praten over afkicken onder narcose. Ned.3, 19.29-19.57u.

Het elfde uur. Fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer Thom de Graaf, praat over het initiatiefwetsvoorstel over euthanasie en voorzitter Hans van Oordt van de stichting Facta over het helpen van hoogbegaafde kinderen met psychische problemen. Verder Teun Stortenbeker over het evangelisch centrum voor verslaafden. Ned.2, 22.00-22.54u.

Nova. Aandacht voor de film Primary Colours naar het gelijknamige boek met John Travolta in de hoofdrol van president die niet van vrouwen af kan blijven. Ook een gesprek met columnist en programmamaker Henk Spaan over zijn voetbal top-100. Ned.3, 22.35-23.05u.

DOCUMENTAIRES

NPS.Doc.: Bleekneusjes. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.42-21.43u.

Dokument. Portret van het meisje Kim Phuc dat tijdens de Vietnam-oorlog naakt wegrennend na een napalmbombardement werd gefotografeerd. Die foto kreeg destijds de Pulitzer Prize. Filmmaker Shelley Saywell zoch Kim na 25 jaar op en legde haar overleving vast op film. De film eindigt met de ontmoeting tussen Kim en de Amerikaanse officier die opdracht heeft gegeven tot het gebruik van napalm. Hij is inmiddels dominee. Ned.1, 22.55-23.05u.

AMUSEMENT

Muppets tonight. Eerste van een nieuwe reeks afleveringen van de poppenshow de Muppets. De Muppets hebben hun theatertje verlaten en hebben een gammel televisiestationnnetje overgenomen. Miss Piggy zingt een duet met actrice Michelle Pfeiffer. Ned.1, 19.28-20.00u.

Nieuwe maandag. Onder anderen een gesprek met de dieet-goeroe Michel Montignac over zijn levensvisie en de kritiek op zijn afslank-methode. Verder is oud-secretaris-generaal bij de Navo Willy Claes te gast, die in 1995 door de Agusta-affaire moest vertrekken. Belg.1, 22.15-23.09u.

Film 98 with Barry Norman. O.a de films Ulee's gold, Oscar and Lucinda en een gesprek met Martin Scorsese over zijn nieuwe film Kundun. BBC1, 0.25-0.55u.

MUZIEK

A little later with Jools Holland. Compilatie van fragmenten uit het programma Later with Jools Holland. BBC2, 20.15-20.30u.

KUNST

Dickens: the final chapter. Literair discussieprogramma met deskundigen over de basis-thema's in de roman Our mutual friend van Charles Dickens. BBC2, 20.30-21.00u.

NPS Cultuurprijs. In deze derde aflevering promoot galeriehouder Paul Derrez sieradenontwerpster Manon van Kouswijk; fotografe Annaleen Louwes de 33-jarige fotograaf Arno Nollen; en grafisch ontwerper Ron van Roon de 23-jarige Jesse Skolnik. Ned.3, 19.57-20.42u.

Dans op 3: Dansblik. Korte film van René Hazekamp waarin het achtervolgingsthema uit gansterfilms wordt gekoppeld aan elementen uit de dansfilm. Twee dansers proberen elkaar te grazen te nemen op een nachtelijk haventerrein. Ned.3, 21.43-22.00u.

Het uur van de wolf: Documentaire over de popmusicus John Cale met een overzicht van Cale's muzikale ontwikkelingen. Cale is bekend als een van de oprichters van de invloedrijke rockband The Velvet Underground. Ned.3, 23.20-0.21u.

FILM

First Knight (Jerry Zucker, 1995, VS). Lancelot (Richard Gere) wil alleen maar naar bed met Guinevere (Julia Ormond) in even dure als platte en overbodige Hollywood-versie van de legende van Koning Arthur (Sean Connery). SBS6, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

. Ludwig - Requiem für einen jungfräulichen König (Hans Jürgen Syberberg, 1972, West-Duitsland). Eerste deel van Ein Deutscher Trilogie van idiosyncratische Syberberg (Karl May en Hitler, eine Film aus Deutschland zouden volgen) vermengt in 28 tableaus de legende van de gekke koning van Beieren met de geschiedenis van Duitsland. Postmodern eclectisme uit 1972. Duitsl.2, 0.00-2.15u.

Zabriskie Point (Michelangelo Antonioni, 1969, VS). Scenario is zwakkere schakel in Antonioni's pessimistische visie op het materialistische Amerika van eind jaren zestig. Van moord beschuldigde student vlucht de woestijn in. Duitsl.1, 0.50-2.40u., nagesynchroniseerd.

. Paris Trout (Stephen Gyllenhaal, 1991, VS). Zie film-vooraf. BBC1, 0.55-2.35u.

L'homme blessé (Patrice Chéreau, 1983, Frankrijk). Derde speelfilm van theaterregisseur die zoon van Genet en neefje van Fassbinder zou kunnen zijn. Voortreffelijke acteurs geven overtuigend gestalte aan een theatrale onderwereld van stationsurinoirs, waar een jongeman zijn homoseksuele identiteit en doodsdrift ontdekt. Duitsl.2, 2.15-4.00u., nagesynchroniseerd.

War Games (John Badham, 1983, VS). Geöliede 'publieksfilm' met duurzame actualiteitswaarde: Amerikaanse teenager (Matthew Broderick) kraakt de computer van het Amerikaanse ministerie van Defensie en activeert zodoende de elektronisch bestuurde aanloop tot de Derde, tevens Laatste Wereldoorlog. Veel milder dan Dr. Strangelove, maar cynischer dan Disney. Morgen, Duitsl.1, 10.03-11.50u., nagesynchroniseerd.

. Big Parade of Comedy (Robert Youngsen, 1964, VS). Compilatiefilm met hoogtepunten uit het MGM-archief. Vijftig sterren, onder wie Garbo, The Marx Brothers en Jean Harlow krijgen elk weinig tijd om hun kunsten te vertonen. Morgen, BBC2, 11.30-13.00u., zwart-wit.