Ruim baan voor Studio Brussel

In december van het afgelopen jaar kwam de NOS in het nieuws met bijzondere plannen over de toekomst van Radio 3. Volgens de NOS zijn de muziekvoorkeuren onder jongeren zo verschillend, dat zij erover denkt in het jaar 2000 Radio 3 op te splitsen in twee zenders: één voor de meer reguliere popmuziek (in feite een voortzetting van het huidige dagprogramma) en één voor alternatieve muziek (voornamelijk gitaarpop en dance, nu nog laat in de avond te horen en op zondag).

Op de toekomstige oprichting van de nieuwe alternatieve zender neemt de NOS een voorschot door al per 1 september de avond- en zondagprogrammering op Radio 3 'meer in overeenstemming te brengen met het bestaande dagprogramma'. Dat wil zeggen: exit alternatieve muziek.

Nu valt in de meeste plaatsen in Nederland wel via de kabel naar Kink FM te luisteren, maar deze commerciële zender is verliesgevend en maakt geen al te levendige indruk meer. De komst van een publieke alternatieve zender is dan ook zonder meer een mooi vooruitzicht. Maar hoe zeker is deze komst eigenlijk?

Op dit moment is een projectgroep van de NOS nog bezig de haalbaarheid van het plan te onderzoeken. VPRO-dj Fons Dellen heeft er een hard hoofd in: “Dat is een doekje voor het bloeden, want die zender komt er niet. In 2000 is dat alleen nog een passage in een vergeten rapport uit 1997, terwijl Radio 3 dan totaal is verpest”, zei hij op 13 januari in deze krant.

Een betere optie hoeft volgens mij niet ver weg gezocht te worden: kijk of de Vlaamse muziekzender Studio Brussel wil samenwerken met de Nederlandse omroepen en via de Nederlandse FM kan gaan uitzenden, als het even kan per 1 september.

Studio Brussel, een onderdeel van de BRT-radio, is precies waar het in Nederland aan ontbreekt: een steengoede alternatieve popzender. Alle 'alternatieve' muziekstromingen (britpop, grunge, hardcore, dance, techno) komen aan bod, er is veel aandacht voor nieuwe groepen, er zijn veelzijdige cultprogramma's en in de presentatie zit een goed gevoel voor humor.

In Vlaanderen is Studio Brussel, vijftien jaar geleden ontstaan als afsplitsing van de Belgische Radio 3, een groot succes. Ook bij heel wat Nederlanders is Studio Brussel geliefd. De zender is niet voor niets op de kabel gezet in plaatsen als Tilburg, Breda, Roermond en in Zeeland. In Studio Brussel heeft het Nederlandse taalgebied een perfecte alternatieve popzender. Studio Brussel zou de zender kunnen zijn waarin programma's als Koud zweet, Twee meter sessies (VARA) en Leidse Kade Live (KRO) een goede thuisplek vinden. Het VPRO-programma Krapuul de Lux is overigens nu al op Studio Brussel te horen (op zaterdagen van 18.00 tot 20.00) en hetzelfde geldt voor Jan Douwe Kroeskes Twee meter sessies (op zondagen van 23.00 tot middernacht). Met een beetje geluk is Studio Brussel bereid om meer van haar programma's te laten verzorgen door VPRO, VARA en KRO en bereid om nog verder samen te werken.

Een probleem op korte termijn is mogelijk nog de beschikbaarheid van FM-frequenties. Het aantal zenders dat via de FM-band kan uitzenden is door capaciteitsproblemen beperkt. Binnenkort zal het Ministerie van Verkeer en Waterstaat een onderzoek afronden dat inventariseert hoe tot een volledig nieuwe efficiëntere indeling van de FM-band te komen. Naar verwachting zullen hierdoor meer frequenties beschikbaar komen dan nu het geval is, zodat ook een vijfde landelijke publieke radiozender in beeld komt. Daarna is het aan de politiek om zich uit te spreken over de toekomstige verdeling van deze FM-frequenties, die in september 2000 zou moeten ingaan. Om te voorkomen dat Nederland het twee jaar zonder alternatief geluid op de radio moet doen, moet Studio Brussel al op 1 september een plaats krijgen tussen de andere zenders.

    • Vincent Verouden