Rolls-Royce naar BMW ondanks pittige protesten

LONDEN, 30 MAART. Anti-Duitse koppen in Britse boulevardbladen - 'Hands off our Rolls' - en acties van Rolls-Royce-bezitters hebben niet mogen baten. Het 'Verenigd Koninkrijk op wielen', het vorstelijke voertuig waarin de Britse koningin zich doorgaans laat vervoeren, komt in buitenlandse handen.

Moederconcern Vickers bevestigde vanmorgen dat Rolls-Royce Motor Cars voor 340 miljoen pond, ruim één miljard D-mark, aan het Duitse BMW wordt verkocht. Daarmee volgt de onderneming dezelfde route die Rover (onderdeel van BMW) en Jaguar (eigendom van Ford) al eerder zijn gegaan. Andere gegadigden voor overname van het prestigieuze automerk luchtten vanmorgen hun frustratie. Vermogende particulieren onder wie de financier Douglas Llambias klaagden dat ze niet eens de kans hadden gekregen om op de onderneming te bieden en Rolls-Royce daarmee voor Groot-Brittannië te behouden. Ook twee andere Britse kandidaten die wel tot de slotfase van het verkoopproces waren doorgedrongen zeiden dat hun aanbiedingen niet voldoende serieus zijn genomen. Volgens hen is Vickers er ten onrechte van uit gegaan dat Rolls-Royce alleen maar toekomst heeft onder de vleugels van een mondiaal opererend autoconcern. De oud-motorcoureur Stirling Moss sprak over “verraad van ons nationale erfgoed”. Volkswagen, de belangrijkste mededinger van BMW in de strijd om Rolls-Royce, onthield zich vanmorgen van commentaar.

BMW was van meet af aan grootste kanshebber voor overname van het bedrijf, dat in 1906 werd opgericht door technicus Henry Royce en verkoper Charles Rolls. Het concern levert de motoren voor de nieuwste modellen Rolls-Royce en Bentley. BMW heeft ook een samenwerkingsverband met de Siamese-tweelingbroer van de Britse autofirma: Rolls-Royce, de fabrikant van vliegtuigmotoren. De gelijknamige bedrijven raakten in de jaren zeventig van elkaar gescheiden en hebben sindsdien niets meer met elkaar te maken. Maar de fabrikant van vliegtuigmotoren hield wel het recht van veto op verkoop van de merknaam aan een buitenlandse onderneming.

Analisten zeggen dat Vickers Rolls-Royce alleen maar in de openbare verkoop heeft gedaan om BMW tot een zo hoog mogelijke overnameprijs te bewegen. BMW kwam met een openingsbod van 150 miljoen pond. De uiteindelijke prijs van 340 miljoen pond is lager dan de 400 miljoen pond die analisten eind oktober hadden voorspeld.

Vickers stoot de autofirma af om zich op defensieactiviteiten te kunnen concentreren. Het concern is achttien jaar eigenaar geweest van Rolls-Royce. In die periode heeft Vickers de zieltogende autofirma gemoderniseerd en winstgevend gemaakt. Voor het eerst in achttien jaar lanceerde Rolls-Royce vorige maand een nieuw model: de Silver Seraph, verkoopprijs 155.000 pond, op de legendarische Silver Cloud uit de jaren vijftig geïnspireerd.

    • Dick Wittenberg