Rijsbergen ontslagen als coach Groningen

ROTTERDAM, 30 MAART. Eredivisieclub FC Groningen gaat de beslissende fase van de competitie in zonder trainer Wim Rijsbergen. Het bestuur van de degradatiekandidaat stelde de oud-international vanmorgen op non-actief. Zeven duels voor het einde van de competitie bezet de voetbalclub uit Groningen de vijftiende plaats op de ranglijst.

Het bestuur wees assistent-trainer Jan van Dijk vanmorgen aan als interim-coach. De oud-speler van FC Groningen nam vorig seizoen na de winterstop de coaching over van Hans Westerhof, de voorganger van Rijsbergen die eveneens op straat werd gezet. Groningen speelt woensdag in Rotterdam tegen Feyenoord.

Het resterende programma oogt zwaar voor FC Groningen, met onder meer een thuisduel tegen Ajax en uitwedstrijden tegen PSV en Vitesse. Rijsbergen (46) was bezig aan zijn eerste seizoen in Groningen. De resultaten waren vanaf het begin matig tot slecht.

In 27 competitieduels won het elftal van Rijsbergen tot dusverre slechts zes keer. Groningen kwam nauwelijks aan voetballen toe en onderscheidde zich slechts in negatieve zin. Liefst acht spelers kregen dit seizoen de rode kaart, een record in de eredivisie. Magno was vorige week de laatste boosdoener in het duel met Willem II (4-2).

Rijsbergen debuteerde in 1993 als coach in het betaalde voetbal bij Volendam. Met de club uit het vissersdorp bereikte hij in het voorjaar van 1995 de finale van het bekertoernooi. Daarin was de ploeg niet opgewassen tegen Feyenoord.

Na drie seizoenen stapte Rijsbergen over naar NAC. In Breda kon de voormalige verdediger evenmin imponeren en lag hij met een aantal spelers overhoop, onder wie middenvelder Edwin Gorter. Drie jaar later trad de 28-voudige international in dienst bij Groningen. Hij is voor de eerste keer in zijn trainersloopbaan ontslagen.