Palestijn Elias Freij overleden

JERUZALEM, 30 MAART. In een ziekenhuis in de Jordaanse hoofdstad Amman is gisteren Elias Freij (80) overleden, 25 jaar lang burgemeester van Bethlehem en een woordvoerder van de Palestijnse christenen op de Westelijke Jordaanoever.

Freij, die in Bethlehem actief was onder Britse, Jordaanse, Israelische en Palestijnse heerschappij, was een van de eerste Palestijnse leiders die opriepen tot politieke regeling met Israel. “Ik zei in 1972 dat we Israel moesten uitdagen met vrede, niet met oorlog, en dat er geen oplossing zou zijn voor het Palestijns-Israelische conflict tot wij de weg naar vrede zouden nemen. Dergelijke uitspraken werden toen niet geaccepteerd”, verklaarde hij toen hij in 1997 terugtrad als minister van toerisme in het Palestijnse autonome Gezag in. (Reuters)