Opec in Wenen wil hogere olieprijs

WENEN, 30 MAART. De elf lidstaten van Opec, de organisatie van olie-exporterende landen, zijn vanmiddag aan hun beraad over vermindering van de olieproductie begonnen. Verwacht wordt dat Opec de door haar lidstaten beloofde vermindering (in totaal 1,25 miljoen vaten per dag) in een verklaring zal formaliseren.

Het Internationaal Energie Agentschap (een organisatie van de OESO in Parijs) vreest dat deze tot nu toe toegezegde bijdrage van de Opec-landen te gering is om de olieprijs tot een redelijk niveau op te krikken. Vrijdag sloot de termijnmarkt in Londen met een notering voor de toonaangevende Noordzee-olie Brent van 15,40 dollar per vat, twee dollar hoger sinds Saoedi-Arabië, Mexico en Venezuela zondag een week geleden met een actie tot productievermindering begonnen.

De prijs voor Brent ligt gemiddeld 1,5 tot 2 dollar per vat hoger dan het bedrag dat de Opec-producenten ontvangen, en die hanteren een richtprijs van 21 dollar per vat.

De producenten aan de Golf (Saoedi-Arabië, Iran, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Oman hebben samen in de eerste drie maanden van dit jaar door het lage prijsniveau al een verlies aan inkomsten van 15 miljard dollar geleden.

Opec-lid Irak doet niet mee aan de productievermindering en is in Wenen door een ambtelijke delegatie vertegenwoordigd. Dit land zal de komende maanden veel meer olie op de markt brengen dan tot nu toe.

De Verenigde Naties en Irak hebben namelijk net overeenstemming bereikt over een verhoging van de 'olie-voor-voedsel' overeenkomst. Met de opbrengst van een hogere olie-export - een uitzondering op de internationale economische sancties tegen Irak - worden voedsel, medicijnen en onderdelen voor de Iraakse olie-installaties gekocht.

Tegenover die extra olie staan reducties van niet-Opec-landen die ook belang hebben bij een hogere prijs: Mexico, Noorwegen, Jemen, Oman en Egypte. De Koeweitse olieminister sjeik Nasser al-Sabah zei gisteren te hopen voor hogere reducties van Opec, maar andere lidstaten lieten blijken dat die optie vooralsnog niet realistisch lijkt. (Reuters, AP, AFP)