Ondanks zege van Willem II; Co Adriaanse pessimistisch over cupvoetbal

ROTTERDAM, 30 MAART. Willem II heeft met de huidige zesde positie recht op een plaats in het UEFA-Cuptoernooi, maar trainer Adriaanse denkt dat zijn elftal weinig kans maakt tegen de Europese topclubs. Volgens Adriaanse heeft de Tilburgse club een gebrek aan goede spelers, zeker als er geen vervanger komt voor zijn Finse uitblinker Kolkka, die naar PSV vertrekt.

1810.44 Kolkka behoorde gisteren tot de uitblinkers in de moeizaam gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Willem II dankte de drie punten aan een sterke slotfase. De invallers Ramzi en Loeffen bogen een 2-1 achterstand om in een 3-2 overwinning. In het eerste uur had FC Utrecht de beste kansen. Robbemond gaf na een kwartier een voorzet die de Schotse spits Booth in een doelpunt omzette. Na de gelijkmaker van Wijnhard kwam FC Utrecht weer op voorsprong. Booth profiteerde van knullig balverlies van verdediger Prommayon. Twee geslaagde wissels van Adriaanse zorgden voor de ommekeer in de wedstrijd. Feyenoord heeft gisteren opnieuw een nuttige overwinning behaald. De Rotterdamse club won met 5-0 van hekkensluiter Volendam. Aanvoerder Van Gastel speelde een hoofdrol bij de thuisploeg. Hij benutte twee strafschoppen en stond twee keer aan de basis van een doelpunt. Van Gastel is de laatste weken uitstekend in vorm; hij hoopt stilletjes op een uitnodiging voor het Nederlands elftal. Trainer Beenhakker van Feyenoord prees de kleine libero. “Van Gastel ontwikkelt zich perfect.”

De 19-jarige Kalou uit Ivoorkust was de andere uitblinker van Feyenoord. De lichtvoetige en behendige rechtsbuiten kreeg voor het eerst een basisplaats. Zijn spectaculaire acties maken hem zeer geliefd bij de Rotterdamse aanhang. Kalou soleerde een paar keer prachtig door de Volendamse defensie, maar hij kon zijn goede spel niet in treffers uitdrukken. Tien minuten voor tijd kreeg hij een applauswissel. Vlak daarna maakte de Argentijn Sánchez op fraaie wijze het vijfde doelpunt voor Feyenoord.

PSV dankte de moeizame 2-1 overwinning op NEC aan aanvaller De Bilde. De van een blessure herstelde Belg maakte zaterdagavond een kwartier voor het eindsignaal de winnende treffer. Hij heeft inmiddels dertien keer gescoord in de eredivisie, maar zijn laatste goal dateerde van vóór de winterstop. De Bilde mocht tegen NEC na de rust invallen voor de Deen Mler, die wederom teleurstellend speelde.

Verdediger Ooijer bewees opnieuw zijn waarde voor PSV. De voormalige speler van Volendam en Roda JC bood De Bilde een uitstekende kans om zijn rentree in eigen stadion glans te geven. De winnende treffer was nauwelijks verdiend. NEC bood PSV goed partij. De Eindhovense spelers hebben volgens trainer Advocaat te maken met vermoeidheidsverschijnselen als gevolg van het zware programma. “Ik geloof dat we de laatste anderhalve maand tien wedstrijden hebben gespeeld en de laatste week drie thuisduels hadden. Daar komen dan nog de interlandverplichtingen bij. Alles bij elkaar veel te veel”, zei Advocaat.

PSV kwam in de eerste helft op voorsprong door een benutte strafschop van Cocu. In de tweede helft maakte de Duitse Turk Tumani de gelijkmaker. Na het doelpunt van De Bilde kwam NEC nog bijna op gelijke hoogte. Van Eijkeren zag een fraaie omhaal via de vingertoppen van doelman Waterreus en via de lat over het doel gaan.

Roda JC blijft ook onder de nieuwe trainer Vonk slecht voetballen. De club uit Kerkrade kwam zaterdagavond op Kaalheide niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen NAC. Roda JC blijft door dit resultaat een degradatiekandidaat. RKC behaalde wederom een grote overwinning. In Waalwijk werd het 4-1 tegen De Graafschap. Vitesse stelde teleur na de gewonnen thuiswedstrijd tegen NAC in het Gelredome. De Arnhemse club speelde met 1-1 gelijk tegen Sparta.