MYLÈNE D'ANJOU

Mylène d'Anjou: Platina. Quintessence QS 900.912-2.

Toen de cabaretière Mylène d'Anjou haar theaterprogramma Platina speelde, vond ik al dat er een opvallend verschil was tussen het sleetse hit-zangeresje dat ze persifleerde, en de kwaliteit van de liedjes die ze haar personage liet zingen. Nu die liedjes met een uitgebreide groep begeleiders op de plaat zijn gezet, blijkt eens te meer dat ze voor zo'n onbenullige vocaliste eigenlijk veel te goed waren.

De nog onbekende Jeroen Zijlstra en Wim Boor schreven nummers waarin Mylène d'Anjou met haar soepele zangstem een breed gebied kan bestrijken - van intiem tot exuberant, van teer chansonesk tot verleidelijk jazzy. Maar twee van de nummers verwijzen nog naar het parodistische kader van de voorstelling. Het leukste daarvan is het diva-achtige Lijflied (“ik heb een stem, een stem om in te wonen”) waarin ze volstrekt geloofwaardig het pathos van de internationale vedette vertolkt.

    • Henk van Gelder