Museeuw snoert critici de mond

ROTTERDAM, 30 MAART. Wielrenner Johan Museeuw heeft zijn kandidatuur gesteld voor de overwinning in de Ronde van Vlaanderen. De 32-jarige Belg behaalde een week voor de grote klassieker overwinningen in twee kleinere koersen. Hij won zaterdag de E 3-Prijs Harelbeke. Gisteren was hij de snelste in de Brabantse Pijl. De Belg Herman van Springel was in 1974 de laatste renner die beide wedstrijden in hetzelfde weekeinde op zijn naam schreef.

Museeuw kreeg de afgelopen weken veel kritiek in België. De wereldkampioen van 1996 zou versleten en niet meer gemotiveerd zijn, oordeelden de criticasters. Museeuw pareerde de kritiek met zijn benen en met zijn mond. “Ik leef nog steeds honderd procent voor de sport. Deze semi-klassiekers misstaan niet op mijn erelijst. Dit was de laatste test voor de Ronde van Vlaanderen. In bepaalde opzichten doe ik het wel rustiger aan, maar ik wil nog altijd winnen.”

In de finale van de E 3-Prijs plaatste Museeuw op vijftien kilometer voor het einde een beslissende demarrage. De Nederlander Servais Knaven behoorde tot het viertal dat in zijn spoor kon blijven. De renner van TVM besefte dat zijn kansen klein waren. “Het was een beetje balen, maar zonder mannen als Museeuw en Bartoli kom je niet zo snel weg. Ik had niet veel keus. Deze vijfde plaats bevestigt dat het goed met me gaat”, sprak Knaven.

Michael Boogerd was de beste Nederlander in de Brabantse Pijl. De renner van Rabobank eindigde als derde en maakte duidelijk dat zijn eindzege in de Catalaanse Week geen toeval was. In de Spaanse rittenkoers bevestigde de 25-jarige Boogerd vorige week zijn status als veelbelovende ronderenner.

In het Vlaamse land toonde hij gisteren ook in eendaagse koersen tot de uitblinkers te behoren. Hij plaatste een versnelling in de slotfase. Hij kreeg alleen Museeuw en de Italiaan Pierdomenico in zijn wiel. In de klim naar de finish was Boogerd kansloos tegen de sprintkracht van Museeuw.

De Fransman Christophe Moreau heeft het Critérium International op zijn naam geschreven. Hij won het totaalklassement in de tweedaagse wedstrijd. Zijn landgenoot Emmanuel Magnien won zaterdag de eerste etappe. De Italiaan Rodolfo Massi won gistermorgen de tweede rit. In de afsluitende tijdrit legde Moreau de basis voor zijn eindzege.