Leider 'Padania' bindt in

ROME, 30 MAART. De Italiaanse separatistische leider Umberto Bossi is zijn roep om afscheiding van Noord-Italië - dat onder de naam Padania onafhankelijk zou moeten worden - aan het afzwakken. Met felle kritiek op de justitie lonkt hij nu naar de rechtse oppositieleider en mediamagnaat Silvio Berlusconi.

Op een gisteren afgesloten driedaags partijcongres van Bossi's partij Lega Nord is vrijwel niet gesproken over afscheiding. De kritiek op het volgens Bossi door en door corrupte Rome was op het congres in Milaan vervangen door felle uithalen naar de magistratuur.

Directe aanleiding hiervoor is een reeks onderzoeken naar Bossi zelf en naar aanhangers van de Lega Nord. Zij worden onder andere beschuldigd van opruiïng, laster, aanzetten tot gewelddaden. Bossi omschreef de magistraten afwisselend als fascisten, communisten, bastaards en moordenaars.

De woordkeus daargelaten zit Bossi met deze kritiek op dezelfde lijn als Berlusconi. Deze zegt dat de justitie het op hem persoonlijk heeft gemunt. Met name de Milanese justitie, die het voortouw heeft genomen in de corruptie-onderzoeken, zou willen proberen hem uit te schakelen als politicus.

Vanuit het rechtse blok zijn de afgelopen weken veel signalen gegeven aan de Lega om te zien of de alliantie waarmee Berlusconi in 1994 de verkiezingen won, zou kunnen worden hersteld. Die alliantie is na negen maanden uit elkaar gevallen toen de Lega Nord uit het kabinet stapte.

Berlusconi's proces wegens omkoping van de financiële politie nadert zijn eindfase. Deze week beginnen zijn advocaten aan hun pleidooi. Berlusconi heeft gisteren in de Corriere della Sera gezegd dat hij een eventuele veroordeling zal beschouwen als “een politiek vonnis, uitgesproken door een politieke rechtbank, op basis van een politieke keuze”. In een reactie hierop schreef La Repubblica vanmorgen dat angst voor een ingrijpende politieke crisis nooit een rechtbank mag aanzetten tot clementie jegens een oppositieleider.

Hoewel Lega-leider Bossi zelf het woord afscheiding niet gebruikte op het congres, houdt de partij haar opties open. In de folkloristische sfeer was er op het partijcongres veel om de eigen cultuur te onderstrepen van Padania, zoals de Lega het noorden heeft omgedoopt. Bossi sprak ook zijn steun uit voor de separatisten uit het noordoosten, die vorig jaar zijn gearresteerd nadat ze een nacht de klokkentoren op het San Marco plein in Venetië hadden bezet.