Kabinet wil geen voetbalinterland tegen Nigeria

DEN HAAG, 30 MAART. Het kabinet roept de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) op een voor 5 juni in Amsterdam geplande oefenwedstrijd tegen Nigeria af te zeggen. Het verwijst daarvoor naar het vorig najaar door de Europese Unie bekrachtigde boycotbesluit van 1995 op sportwedstrijden met Nigeria, waar een militaire dictatuur regeert.

De KNVB weigert aan de oproep gehoor te geven omdat de bond over de wedstrijd al afspraken had gemaakt met sponsor Nike en stadion ArenA voor de bond van de boycot wist. In het kabinet is al enkele keren over de kwestie gesproken, ook jongstleden vrijdag nog. De lijn die het kabinet heeft gekozen, en waarover vrijdag geen mededelingen zijn gedaan, is dat de wedstrijd niet moet doorgaan tenzij de KNVB vastzit aan juridische verplichtingen die al voor het uitvaardigen van de boycot waren aangegaan. De KNVB heeft gisteren bij monde van zijn bestuurslid H. Kessel voor de NOS-televisie verklaard dat dat het geval is. Staatssecretaris Terpstra (WVS) heeft opdracht gekregen bij de voetbalbond na te gaan of niet toch alsnog afgelasting van het oefenduel met Nigeria mogelijk is. In een eerder overleg met de staatssecretaris zegt de KNVB te hebben verklaard dat hij gebruik wil maken van de uitzondering die in het EU-boycotbesluit gemaakt is voor oefeninterlands voor het wereldkampioenschap. Voor de sportieve boycot van dat land had de EU op verzoek van Frankrijk al een uitzondering gemaakt voor het wereldkampioenschap zelf, dat in juni in Frankrijk wordt verspeeld. Kessel - “de KNVB is geen politieke organisatie” - wees erop dat Duitsland op 22 april in Keulen ook een oefenduel met Nigeria afgesproken heeft. “Ik zie daarom ook niet in waarom het bij ons niet zou kunnen.”

Minister Pronk (Ontwikkelingssamenwerking) heeft het debat over de kwestie eind vorige week (28 maart) openlijk op scherp gezet in een interview in het PvdA-periodiek Vlugschrift. Pronk zegt daarin: “Ik ben al een hele tijd met deze zaak bezig. Het zou een schande zijn om zo'n sanctie te overtreden. De boycot tegen het militaristische regime in Nigeria, dat continu mensenrechten schendt, moet onverminderd doorgaan. (..) Als het aan mij ligt gaat de wedstrijd niet door.” Pronk, die mede de openbaarheid zou hebben gezocht om staatssecretaris Terpstra tot een hardere lijn jegens de KNVB te brengen, wil dat het oefenduel wordt afgelast vóór 1 april, wanneer de kaartverkoop begint. Hij erkent wel dat ook andere bewindslieden moeten meebeslissen over de kwestie.