Jongerenkabinet stelt pakket maatregelen voor

Van een dansende VN-afgevaardigde tot een uitgejouwde politicus; het 'Move Your World'-festival bood een gevarieerde zaterdag voor duizenden jongeren.

AMSTERDAM, 30 MAART. De snoeiharde rapmuziek van de Amsterdamse rapper Yukki B. komt VVD-fractievoorzitter F. Bolkestein tegemoet. De ministers H. van Mierlo (Buitenlandse Zaken) en J. Pronk (Ontwikkelingssamenwerking) wachten ook aan de zijkant op het drijvende podium bij het Leidseplein. Een lichte wietgeur hangt boven hun hoofden. De climax van het 'Move Your World'-festival staat op het punt te beginnen: de uitreiking van de Toekomstagenda door een schaduwkabinet van jongeren.

Move Your World begon vorig jaar op acht november. Het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking benaderde enkele jongeren om een nationaal debat te organiseren over internationale samenwerking. In januari werd het schaduwkabinet samengesteld. De schaduwministers maakten voor ieder departement voorstellen hoe het internationaal beleid zou kunnen worden ingevuld.

Discussies over internationale politiek, allochtonen, drugs, mensenrechten, Europa en multiculturaliteit barstten vanaf zaterdagmiddag twaalf uur los op zes plaatsen rond het Leidseplein. Na het dagprogramma kon er nog tot vijf uur 's nachts worden gefeest.

Organisator Carolien Smit (25): “We hebben geprobeerd zo onafhankelijk mogelijk van het ministerie te werken. Daarvoor is een stuurgroep ingesteld. Het moest een festival door en voor jongeren worden. Niet praten over, maar praten mét.”

Als afsluiting van het dagprogramma werden vijf aanbevelingen van het schaduwkabinet in de Toekomstagenda gepresenteerd. Na premier W. Kok maakt Bolkestein zijn opwachting. De ontvangst van het jonge publiek bestaat voornamelijk uit boegeroep. Helma Slingerland stelt Bolkestein voor drugggebruikers als patiënten te zien en niet als criminelen. Zijn reactie is nauwelijks verstaanbaar. De toegestroomde jongeren lachen de VVD-fractievoorzitter uit en gooien dropjes in zijn richting. “U bent een onprettige onderbreking van de muziek!!” roept iemand in het Engels. Luid gelach. Bolkestein reageert geïrriteerd en druipt snel af. Terwijl hij even later achter het podium staat, gaat er gejuich op voor minister Van Mierlo, maar minister Pronk, die twee miljoen beschikbaar stelde voor de organisatie van het festival, lijkt het populairst.

Natasja (17) uit Amsterdam heeft de hele dag op het festival rondgelopen. Ze is tevreden. “Het uitjouwen van een politicus zegt niet zo veel over de instelling van de generatie jongeren. De manier waarop politici praten is vaak te abstract.” Volgens haar is het goed dat er vandaag veel discussie tussen 'de generaties' is ontstaan. “Jongeren worden passief en ongeïnterresseerd neergezet in de media.” De generatie X? “Altijd moet de jeugd gedefinieerd worden, wat een onzin. De maatschappij verandert, en daarmee toch iedereen?”

S. de Mistura, die VN secretaris-generaal Kofi Annan vertegenwoordigt, moet in de Europa-zaal van het American Hotel even bijkomen. De hele dag heeft hij het schaduwkabinet gevolgd. Hij waagde zelfs een dansje op het hoofdpodium tijdens het optreden van de band Késhaw. “Dansen is ook praten”, grijnst hij. “Secretaris-generaal Annan heeft me gevraagd hier te komen. Hij had het zelf te druk.” Mistura is net terug van een bezoek aan vier paleizen van Saddam Hussein in Irak. Hij kreeg van de schaduwminister van Buitenlandse Zaken, Brechtje Beun, de aanbeveling om economische sancties preciezer uit te werken, zodat de onschuldige burgerbevolking niet getroffen wordt. De Mistura: “Ik neem de aanbeveling zeker mee naar de VN om die voor te leggen aan meneer Annan.” Brechtje Beun kijkt op en zegt vrolijk tegen de De Mistura: “Dat is je geraden ook.” De hele dag hebben ze samen rondgestruind op het festival.

Het schaduwkabinet en minister Pronk evalueren in het hotel kort het festival. Iedereen is moe. En iedereen is het er over eens dat ze veel vrijheid hebben gekregen van het ministerie. “Ja, we kúnnen het wel!”, lacht minister Pronk. “Doe het dan wat vaker!” klinkt vanuit het schaduwkabinet.

    • Neeltje van der Heijden