Holland Acht staat voorlopig langs de kant

Zonder de Holland Acht II werd gisteren de 66ste editie van de Head of the River afgewerkt. Niettemin dromen de roeiers opnieuw van olympisch goud.

AMSTERDAM, 30 MAART. In de tijd van de roemruchte Holland Acht kwam het weleens voor dat de nationale ploeg meedeed aan de Head of the River. Deze klassieker op de Amstel is voorbestemd voor verenigingsploegen, maar Nico Rienks en consorten trokken zich niets aan van tradities. Het ultieme doel, olympisch goud, ging voor alles en elke oefening was welkom. “En je wilde niet verliezen, dus er was best wat spanning”, aldus Rienks.

Wie gisteren wilde weten hoe met de nieuwe Holland Acht gaat, kreeg geen antwoord aan de boorden van de Amstel. De nationale boot roeide niet mee. De huidige internationals hebben nog lang niet zo'n sterke wil en invloed als hun voorgangers. Bovendien is de verstandhouding tussen de verenigingen en bondscoach Kris Korzeniowski niet best, nadat de Pool de clubcoaches amateurisme verweet. Vier van zijn pupillen, uitkomend voor een combinatie van Thêta, Euros en Orca, wonnen de 66ste Head in de hoogste klasse. Maar het was eigenlijk een feestdag voor heel roeiend Nederland omdat er voor de honderden deelnemende achten sprake was van ideale omstandigheden.

Korzeniowski stond gisteren wel langs de kant. Maar dat was meer uit een soort beleefdheid. Volgens de coach heeft de Head niet zo veel met topsport te maken. Hij probeerde een glimp op te vangen van zijn internationals in de verschillende boten. Hadden ze het goede ritme te pakken? “Maar zo belangrijk was het niet om ze te zien. Over twee dagen ontmoeten we elkaar toch weer op de Bosbaan.”

Daar bouwt de ambitieuze Korzeniowski aan een nieuwe Holland Acht - werktitel Holland Acht II. Hij heeft een ploeg met bijna hoofdzakelijke hele jonge mannen, sommigen roeien pas een paar jaar serieus. Van de oude garde is alleen George van Iwaarden overgebleven. Hij behoorde tot de oprichters van de gouden Acht, maar zat op het grote olympische moment niet meer in de boot omdat hij op de lange weg naar Atlanta werd vervangen.

Van Iwaarden, 29 jaar inmiddels, wil het nog een keer proberen. Zijn ervaring is goed te gebruiken. De kans bestaat dat hij binnenkort steun krijgt van zijn vriend Niels van Steenis. De Amsterdammer was, op zes, er in de Holland Acht wel bij toen op Lake Lanier het goud werd gewonnen. Van Steenis, die in de zware voorbereiding oververmoeid raakte, kampte met een fikse post-olympische depressie. Nu is hij weer op de weg terug en zit hij dagelijks weer een kwartiertje op de ergometer. Van Steenis rekent er op zich in september bij de ploeg te kunnen voegen. Hij hoopt alweer op een volgende olympische medaille.

Maar de tijd is kort, waarschijnlijk te kort om over tweeënhalf jaar in Sydney al voor, zoals ze in roeijargon zeggen, blik te gaan. “Maar ik ben een optimistisch. Van binnen geloof ik in een medaille”, aldus Korzeniowski. Hij weet ook dat zijn nieuwe acht veel kracht tekort komt. Drie big boys zou hij goed kunnen gebruiken, zegt de coach. Misschien komt er afgezien van Van Steenis nog wel een oudgediende terug, Niels van der Zwan. Hij is nog steeds topfit. Korzeniowski maakt weleens een grap met Van der Zwan over een rentree, maar of er bij de olympisch kampioen ook sprake is van een serieuze ondertoon weet hij niet. Korzeniowski: “En ik wil niet wachten op een wonder.”

Op zich zou het al heel wat zijn als er een Nederlandse acht in Sydney 2000 mag meedoen. Zo vaak was dat in het verleden niet het geval. “Een goede acht geeft de kracht van een land aan”, weet Tjark de Vries, commissaris toproeien bij de KNRB en zelf twee keer WK-deelnemer in een acht. “Voor de eeuwigheid een Holland Acht op de Olympische Spelen, dat zou prachtig zijn”, zegt ook Nico Rienks.

Aan de tweevoudig olympisch kampioen zal het niet liggen. Met zijn 36 jaar is het uitgesloten dat hij zelf nog terugkeert, maar Rienks is gaarne bereid zijn kennis en ervaring aan zijn opvolgers door te geven. Hij vindt het leuk om als voorbeeld te dienen. Op verzoek roeide hij al een paar keer met de Holland Acht II mee. De Vries: “Mannen als Nico Rienks kan je misschien ouwe lullen noemen, maar het zijn natuurlijk niet zo maar ouwe lullen.”

Met twee andere gouden jongens, Henk Jan Zwolle en Niels van der Zwan, deed Rienks gisteren ook weer mee op de Amstel. Hun boot kwam echter niet verder dan een vierde plaats, 21 seconden achter de winnaar.

    • Hans Klippus