Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Hockeyer Geeris stelt kandidatuur voor WK

AMSTELVEEN/DEN BOSCH, 30 MAART. Met vijf doelpunten onderstreepte Piet-Hein Geeris gisteren zijn status van topscorer van de hockeycompetitie en hield hij en passant de hoop overeind op de eerste Brabantse landskampioen sinds 1971. Bovendien stelde de aanvaller van Den Bosch op zijn 26ste verjaardag nadrukkelijker dan ooit tevoren zijn kandidatuur voor de WK-selectie, die bondscoach Roelant Oltmans over twee weken bekend maakt. “Ik verdien een plaats in Oranje”, sprak Geeris geestdriftig na de 5-1 zege op Bloemendaal.

Door de afgetekende overwinning trok Den Bosch de stand gelijk in de best-of-three-serie met de ploeg die pas op de slotdag van de reguliere competitie deelname aan de play-offs veilig stelde. Zaterdag zegevierde Bloemendaal op eigen veld met 5-3 en leek een verrassing in de maak nadat de winnaar van de reguliere competitie “helemaal weggecounterd” was volgens Geeris, dit seizoen al goed voor 34 treffers. “Alle ballen op De Nooijer en Van Wijk, drie foutjes achterin en voor we het wisten stonden we met 3-0 achter.”

Den Bosch speelt donderdag op eigen veld opnieuw tegen Bloemendaal. De winnaar van het derde en beslissende duel wacht twee dagen later de eerste confrontatie met titelverdediger Amsterdam, dat gisteren definitief afrekende met HGC. Op de 2-1 overwinning van zaterdag volgde een dag later in Wassenaar een even simpele als terechte 4-3 zege. “We hebben ze helemaal weggespeeld”, constateerde doelman Bart Looije na de zege op de club waar hij bijna tien jaar onder de lat stond.

Vooral in de eerste helft maakte Amsterdam indruk. Een treffer van HGC-international Stephan Veen in de eerste minuut werd binnen zestig seconden beantwoord, waarna de bezoekers twee minuten later de marge verdubbelden. Beide doelpunten van Amsterdam kwamen op naam van werkezel Erik Gerritsen, die een dag eerder ook al voor de gelijkmaker had gezorgd. “Na vandaag kan ik moeilijk bescheiden blijven”, zei de 26-jarige middenvelder na afloop quasi-serieus. “Al speelde ik vandaag een stuk minder dan gisteren.”

Gerritsen vormde de sleutel tot de eliminatie van HGC. Als linksmidden was hij belast met de bewaking van aanvoerder Veen, verreweg de gevaarlijkste man van HGC. Gerritsen verloor zijn directe tegenstander geen moment uit het oog en versperde hem op zo nu en dan op hardhandige wijze de doorgang. Met als gevolg dat ook rechterspits Tycho van Meer, net als Veen een van de dragende spelers bij HGC, nauwelijks in het spel betrokken kon worden.

Illustratief voor de onmacht van Veen was zaterdag zijn reactie na een zoveelste vermeende overtreding van Gerritsen. Met veel misbaar werkte de HGC'er zijn tegenstander na rust tegen de vlakte. Het kwam beiden op een vermaning te staan van scheidsrechter Van Putten. Gerritsen incasseerde de berisping met een grijns van oor tot oor. Gisteren liep hij Veen andermaal voor de voeten en profiteerde hij tot twee keer toe van de ruimte die Veen hem bood. “Hij dekte mij minder scherp dan ik hem, maar hij kan tien keer beter hockeyen dan ik”, zei Gerritsen.

Coach Maurits Hendriks van HGC constateerde zaterdag dat zijn ploeg was verslagen met eigen middelen en hij werd gisteren gesterkt in die mening. Twee jaar geleden verraste de ploeg uit Wassenaar vriend en vijand door telkens vanuit een spelhervatting toe te slaan. Het resulteerde destijds in de landstitel. Maar dit jaar zijn de verhoudingen gewijzigd en tot zijn ontzetting zag Hendriks hoe Amsterdam profiteerde van de “statische momenten”, zoals de coach van HGC het verwoordde.

Ook Den Bosch is een ploeg die veel rendement haalt uit vrije slagen en strafcorners. Van de zeven korte hoekslagen benutte de ploeg van coach Roger van Gent er gisteren drie, alle na een variant waarbij Geeris de rol van afmaker vervulde. De overige twee doelpunten kwamen tot stand vanaf de strafbalstip en beide keren pushte Geeris de bal feilloos achter doelman André Morees, een dag eerder voor eigen publiek een van de uitblinkers.

Bloemendaal heeft weinig te zoeken in de play-offs en het armetierige spel in Den Bosch illustreerde dat eens temeer. De ploeg van de afzwaaiende trainer-coach Franklin Dikmoet beschikt weliswaar over de technisch meest begaafde hockeyer van Nederland (Teun de Nooijer), maar mist voor het overige in elke linie kwaliteit en ervaring om een rol van betekenis te spelen.

Dat kan niet gezegd worden van Den Bosch, dat met het oog op de play-offs en het aanstaande Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars op eigen veld met succes een beroep deed op Marc Lammers. Van de Spaanse hockeybond kreeg de 29-jarige vrouwenbondscoach toestemming zijn club bij te staan en zodoende gaf hij tegen Bloemendaal weer ouderwets leiding aan de defensie. Samen met goaltjesdief Geeris en spelverdeler Jeroen Delmee belichaamt Lammers de hoop op de eerste Brabantse landstitel sinds 1971 toen het Eindhovense HTTC het kampioenschap opeiste voor de grootste hockeyregio van Nederland.

Den Bosch heeft een 1-0 voorsprong genomen in de strijd om de landstitel bij de vrouwen. Voor eigen publiek versloegen de hockeysters van coach Siegfried Aikman gisteren vice-landskampioen Amsterdam na strafballen (4-3). In de reguliere speeltijd en de daaropvolgende verlenging bleven beide ploegen steken op 0-0. Zaterdag staat in het Wagener-stadion in Amstelveen het tweede duel uit de best-of-three-serie op het programma.

De angst om te verliezen was gisteren groter dan de wil om te winnen. Het gevolg was een hardnekkige patstelling met een strafballenreeks als logisch besluit. Daarin kwam de beslissende misser op naam van Judith Frankenstein, die dit seizoen nog geen minuut in de basis stond bij Amsterdam. Frankenstein is een strafbalspecialiste, maar kwam gisteren niet verder dan een onbenullig rollertje toen ze oog in oog stond met keepster Jacqueline Toxopeus.