Hindoe-regering van India krijgt het vertrouwen

NEW DELHI, 30 MAART. De nieuwe Indiase regering onder leiding van de nationalistische hindoepartij BJP heeft in het weekeinde het vertrouwen gekregen van een kleine meerderheid van het parlement.

De twee weken oude coalitieregering van minister-president Atal Behari Vajpayee kreeg 274 stemmen voor en 261 tegen. De marge is ruimer dan verwacht omdat een kleine regionale partij de nieuwe regering steunt. Vorige week werd deze Telugu Desam Party (TDP), afkomstig uit de deelstaat Andhra Pradesh, gepaaid toen de BJP de volstrekt onbekende TDP-politicus Ghanti Balayogi voordroeg als voorzitter van het parlement.

De BJP, die twee jaar geleden al eens een minderheidsregering vormde maar na 13 dagen werd weggestemd door het parlement, heeft haar belangrijkste hindoe-nationalistische ideeën moeten laten varen om de 17 regionale coalitiepartijen en onafhankelijke parlementariërs - en daarmee de meerderheid van het parlement - achter zich te krijgen.

De grote vraag is in hoeverre de BJP in staat is de regenboog aan regionale partijen bij elkaar kan houden als interne conflicten ontstaan over het te voeren beleid. Eén van de partijen heeft al publiekelijk laten weten elk besluit van de regering apart te zullen wegen en niet automatisch loyaal mee te zullen stemmen. Verder sluiten waarnemers niet uit dat de hardliners in de achterban van de BJP voor problemen kunnen zorgen, nu de partij zoveel water bij de wijn heeft moeten doen om de coalitie mogelijk te maken.

Eén van de meest heikele kwesties is de bouw van een hindoetempel in het stadje Ayodhya in de deelstaat Uttar Pradesh. Daar werd in 1992 een eeuwenoude moskee verwoest door hindoe-extremisten en aanhangers van de BJP. Duizenden mensen kwamen daarna om het leven bij rellen tussen moslims en hindoes. In het regeerakkoord wordt 'Ayodhya' niet genoemd, maar veel BJP-stemmers willen dat de nieuwe regering snel toestemming geeft voor de bouw van de tempel op de plek van de verwoeste moskee. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat de regering van Vajpayee daar zijn vingers aan wil branden.

De 71-jarige Vajpayee, India's eerste premier die nooit lid is geweest van de Congrespartij, zei gisteren dat de meerderheid in het parlement garant staat voor de stabiele regering waar president Narayanan om heeft gevraagd.

De nieuwe regering wil de groei van de economie, die het laatste jaar is vertraagd, in een stroomversnelling brengen. Daarbij krijgen Indiase bedrijven voorrang boven buitenlandse multinationals, zo staat in het regeerakkoord. Ondanks de nationalistische economische voornemens hoeven buitenlandse bedrijven die zich al in India hebben gevestigd, zich “geen zorgen te maken”, zo zei de als gematigd bekendstaande minister van Financiën, Yashwant Sina, vorige week. De regering wil buitenlandse investeringen alleen stimuleren voor grote infrastructurele projecten, zoals de aanleg van luchthavens, wegen, havens en energieprojecten.

Vajpayee zei na zijn overwinning in het parlement dat hij goede betrekkingen met de buurlanden Pakistan en China nastreeft. Met beide landen heeft India in het verleden oorlog gevoerd en nog steeds bestaan er territoriale geschillen over Kashmir, over Tibet en over de bergprovincie Arunachal Pradesh in het uiterste noordoosten.

    • Rob Schoof