HET LUNCHRESTAURANT ALS AFWERKPLEK

De zakenagenda ziet er in New York uit als een bomvol balboekje. Omdat tegelijkertijd eten en zakendoen tijd spaart wordt de dag zorgvuldig ingedeeld. Na het nuttigen van een of meerdere werkontbijten 's morgens vroeg op kantoor moet er tegenwoordig vaak ook enkele malen worden geluncht. Deze afspraken voor een zakenlunch zijn zeer afgemeten en lopen nimmer uit omdat er met zoveel mogelijk klanten in hetzelfde restaurant of in zeer nabijgelegen restaurants moet worden gepraat. Een half uur per klant is meer dan genoeg.

Op Manhattan is menig lunchrestaurant een afwerkplek geworden. Tijd is geld én macht. En dat wil je je klanten laten weten ook. Dus wordt er bij het maken van een afspraak meteen bij verteld hoeveel tijd er beschikbaar is. Want na met klant nr. 1 een salade te hebben genomen, wordt er met klant 2 een soepje gegeten. Met nummer 3 een blini met zalm, met 4 een nagerecht, met 5 koffie met friandises. In het zakenrestaurant weet men hoe de agenda is ingedeeld en houdt men rekening met deze nieuwe trend.

Het in zicht komen van een ober met een vers tafelkleed is een teken: het is tijd om op te krassen. Als deze haastlunches ook al teveel tijd gaan vergen komen de 'lunch carts' misschien wel aan de beurt. In de buurt van grote kantoren zijn uitstekende eetkramen te vinden (die aan onze haringkarren doen denken) waar je voor een redelijk bedrag zeer gevarieerd, maar wel staand, kunt eten.

Bij Liberty Street/Broadway kun je bij 'Jamaica-on-Wheels' bijvoorbeeld viskoekjes van kreeft en kerriesoep met geitenvlees kopen. Achter Central Station (46th Street, tussen Vanderbilt en Lexington Avenue) is het aanbod aan straateten nog uitgebreider. 'Baked Potato King' is gespecialiseerd in warme aardappelen met allerlei sauzen. Het menu van 'Mike's Take-away' verandert drie maal per dag. Mike's bestsellers zijn gember-wortel bisque en een salade van gerookte kalkoen met wilde rijst, cranberries en walnoten. De uit Egypte afkomstige gebroeders Antawy zijn gespecialiseerd in gegrilde kip én scampi aan een spies waar ze rijst en sla bij geven.

Klanten zijn verrukt van het recept van grootmoeder Antaway: kip met saffraan rijst en yoghurtsaus. In de 60ste straat tussen Broadway en Columbus Avenue vind je een Ethiopische kipgerecht dat 'doro' heet. De met knoflook, uien, tomaten en hete pepers gestoofde kip eet je met hardgekookte eieren en rijst of een pitabroodje. Het is er druk. Aan de kraam hangt een bordje met de tekst: 'Don't rush me'.

Vandaag een simpel Afrikaans kipgerecept. Snijd de kip in stukken. Wrijf de stukken in met zout en het kruidenmengsel harissa. Harissa wordt als poeder maar ook als puree in tubes verkocht in winkels met exotische produkten. Smeer vervolgens de stukken kip met honing in. Leg de kip in een vuurvaste schaal die onder de gril wordt geplaatst. Zet de schaal niet te dicht bij de gril. De honing mag niet verbranden en de kip moet (circa 20 minuten) tijd krijgen om gaar te worden.

1 maiskip zout harissa vloeibare honing

    • Anne Scheepmaker