Hartaanval Moulijn bij Unitas

Voetbalclub Unitas bestaat volgende maand honderd jaar. Ter gelegenheid van het eeuwfeest organiseerde de Gorkumse eersteklasser afgelopen zaterdag een symposium over het Nederlandse amateurvoetbal. Gespreksleider Jack van Gelder, jeugdtrainer Hans Westerhof (Ajax), oud-scheidsrechter John Blankenstein, bestuurslid Ruud Bruijnis (KNVB) en journalist Chris van Nijnatten (AD) discussieerden over het thema 'Laat het amateurvoetbal niet verzuipen'.

Het symposium werd bijgewoond door oud-Feyenoorder Coen Moulijn, die in de lobby van Hotel Gorinchem in elkaar zakte. De 61-jarige Moulijn belandde in het Beatrix-ziekenhuis, waar een lichte hartaanval werd geconstateerd. Hij is vandaag naar het Rotterdamse Dijkzigt-ziekenhuis overgebracht. Huisarts R. Venekamp had als organisator van het symposium een dubbelfunctie.

Hoe gaat het met de beroemde patiënt?

Venekamp: “We hebben hem met gezwinde spoed naar het ziekenhuis gebracht. Moulijn maakt het naar omstandigheden redelijk. Hij had de nacht ervoor ook al geklaagd over pijn op de borst, maar hij dacht toen niet aan een hartaanval.”

Wat zijn de belangrijkste conclusies van de discussie?

“De onkostenvergoedingen van de beste amateurvoetballers moeten op een legale manier worden betaald en niet onder de tafel. Verder werd gewezen op de recreatieve en sociale functie van het amateurvoetbal. Daarom pleitten de sprekers voor ruimere openingstijden, dus niet alleen op woensdagmiddag en in het weekeinde.”

Is er gesproken over de nieuwe promotie-degradatieregeling tussen de hoofdklasse en de eerste divisie?

“Iedereen is enthousiast over dit voorstel, want sommige amateurclubs zijn financieel gezonder dan sommige profclubs. Maar de KNVB moet volgens de sprekers een gefaseerde doorstroming hanteren, zodat de gepromoveerde hoofdklasser langer de tijd krijgt om aan de accommodatie-eisen te kunnen voldoen. Geld voor nieuwe lichtmasten vind je niet één twee drie.”