Dode en gewonden bij voetbalduels Engeland

LONDEN, 30 MAART. Eén dode, meerdere gewonden en een door razende supporters weggejaagde scheidsrechter maakten zaterdag 28 maart 1998 tot een zwarte dag voor het voetbal in Groot-Brittannië. Het waren de ernstigste incidenten sinds jaren.

De grootste oproer deed zich voor in Gillingham, na een wedstrijd in de tweede divisie tussen Gillingham en Fulham. Bij vechtpartijen tussen rivaliserende groepen kwam een 24-jarige supporter door messteken om het leven. Tijdens de wedstrijd bekogelden supporters elkaar met allerlei voorwerpen.

Na afloop viel een groep van vijftien Fulham-supporters een groep fans van de thuisclub aan. Tony Pulis, de manager van Gillingham, reageerde verbitterd op de tragedie. “Ik hoop dat ze de dader pakken en levenslang opsluiten.”

De politie gaat vooralsnog uit van moord en arresteerde één verdachte. Onduidelijk is nog of die ook verdacht wordt van (deelname aan) de steekpartij. “Het is hersenloos gedrag dat ernstige consequenties kan hebben”, zei de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Jack Straw, in een eerste reactie.

Ook in de Premier League ging het mis. Bij Barnsley-Liverpool (2-3) joeg een oververhitte fan de scheidsrechter de stuipen op het lijf. Arbiter Willard verwijderde twee spelers van de thuisploeg met een rode kaart van het veld, waarna een aanhanger het veld bestormde. Voordat hij Willard te lijf kon gaan, werd de fan in de houdgreep genomen door de Noorse spits van Barnsley, Jan-Aage Fjörtoft.

Willard verliet onder politiebegeleiding het veld, terwijl het publiek hem bekogelde. Vijf minuten later hervatte de arbiter het duel. In de slotminuut gaf hij nog een speler van Barnsley de rode kaart. Zes toeschouwers stormden vervolgens het veld in waarna de politie weer moest ingrijpen. (Reuters)