DIE ZEIT

Op pagina drie van Die Zeit staan vier foto's die zijn genomen tijdens de Eurotop, vorig jaar juni, in Amsterdam. Plaats van handeling was de brug over de Amstel waar de Europese regeringsleiders uit handen van burgemeester Patijn een fiets ontvingen.

Tony Blair reed erop weg alsof hij zijn leven niet anders gedaan had. De Belgische premier Dehaene werd door een paar ambtenaren vooruit geduwd. De Duitse bondskanselier Kohl verkoos te lopen. Blijkens het bijschrift bij het verhaal is de keuze van Kohl om te lopen exemplarisch voor het gebrek aan Schwung in Bonn inzake een Europese politiek. Dat de bondskanselier hoogstwaarschijnlijk geen zin had om met zijn fiets tussen de tramrails te komen, met alle gevolgen vandien, wordt gemakshalve vergeten.

Volgens het blad heeft Europa, werkend aan de euro en de uitbreiding naar het Oosten, zijn doelen verloren en zijn toekomst vergeten. Het lukt ook Kohl niet meer om overtuigend te formuleren hoe het nieuwe Europa eruit zou moeten zien. Die Zeit noemt drie doeleinden: vrede, globalisering en betrokkenheid van de burgers. Helaas, het programma van Bonn voor Europa is de bondskanselier himself, aldus het blad. Dat is geen leuk idee, maar de auteur, Christian Wernicke, had hetzelfde verhaal kunnen schrijven vanuit Den Haag, Parijs of Brussel, om een paar steden te noemen.