DER SPIEGEL

Veel aandacht voor de positie van de Duitse Groenen in Der Spiegel. Bij recente verkiezingen in deelstaten heeft de partij het slecht gedaan.

Wat de partij telkens achtervolgt is het voorstel de benzineprijs tot 5 mark per liter te verhogen. Nauwelijks minder electoraal gevoelig is het idee om vliegvakantiereizen zoals naar Mallorca aanzienlijk te limiteren. Niet dat dit punt in het partijprogramma staat, maar sinds de prominente Groene Halo Saibold dit heeft geopperd, achtervolgt het de partij wel.

Uit een opinie-onderzoek van Der Spiegel blijkt dat tachtig procent van de Duitsers de Groenen geen regeringspartij vindt. In een vraaggesprek probeert een - afgeslankte - partijleider Joschka Fischer het beeld van de 'Realpolitiker' uit te dragen. “We zijn een hervormingspartij, geen permanente oppositiepartij. We moeten de komende tijd de realiteitstest doorstaan, dan doen we in september mee aan de strijd om de regeringsmeerderheid.”