Communisten stevenen op zege af in Oekraïne

KIEV, 30 MAART. De communisten lijken af te stevenen op een grote zege bij de parlementsverkiezingen die gisteren in de Oekraïne zijn gehouden. Volgens een peiling van gisteren krijgen ze tien procent meer dan werd verwacht op grond van eerdere opiniepeilingen.

De Oekraïeners kozen gisteren een nieuw parlement van 450 zetels. Uitslagen ontbreken nog, maar volgens een Gallup-peiling stemde gisteren 26 procent van degenen die hun stem kwamen uitbrengen, op de communistische partij. Elf procent bracht zijn stem uit op de nationalistische beweging Roech, zeven procent stemde op de Groenen en zes procent op de centrumpartij Hromada (Gemeenschap). De regeringsgezinde Democratische Volkspartij en de Sociaal-Democratische Partij zouden beide kunnen rekenen op vijf procent van de stemmen. Gallup ondervroeg tienduizend kiezers vlak nadat ze hun stem hadden uitgebracht. Volgens de opiniepeilingen vóór de verkiezingen konden de communisten er al op rekenen de grootste partij te worden; volgens die peilingen zouden de communisten zestien procent van de stemmen krijgen.

Bij de verkiezingen kwam 69,6 procent van de ingeschreven kiezers opdagen, vijf procent minder dan bij de parlementsverkiezingen van 1994.

De zege van de communisten wordt algemeen in verband gebracht met de diepe frustratie van de Oekraïeners over de verpaupering en het vastlopen van de hervormingen. Bovendien profiteren de communisten van de extreme verdeeldheid bij de centrumpartijen. Van de dertig partijen die aan de verkiezingen deelnemen kunnen er 26 tot het centrum worden gerekend. De meeste partijen zullen het parlement niet halen: ze zullen struikelen over de kiesdrempel van vier procent.

De verkiezingen zijn zonder ernstige incidenten verlopen. Het enige serieuze incident dat werd gemeld deed zich voor in de stad Chmelnitsky in het westen van de Oekraïne, waar een onbekende bij een stembureau een molotov-cocktail naar binnen wierp. Er vielen geen gewonden. (Reuters, AFP)