Buiten en binnen het nieuwe Gelredome komt het leven tot stilstand in chaos; Een prachtconcert van de Spice Girls

Het nieuwe stadion Gelredome in Arnhem, woensdag geopend met een 4-1 overwinning van Vitesse op NAC, werd zaterdag en zondag nog eens 'ontmaagd' door de Spice Girls.

ARNHEM, 30 MAART. “De Spice Girls komen dit zaaltje ontmaagden!” Haar kwinkslag mag misschien niet besteed zijn geweest aan alle 26.000 paar voornamelijk piepjonge oren, maar de roodharige Geri 'Sexy Spice' Halliwell had het in Arnhem in veel opzichten bij het rechte eind. Bij de muzikale inwijding van het multifunctionele Gelredome-stadion werden zaterdag precies dezelfde knullige beginnersfouten gemaakt als bij de opening van de Amsterdamse Arena: verkeerschaos rondom Arnhem, doelloos rondrijdende motoragenten, een nijpend gebrek aan parkeerplaatsen zodat veel automobilisten ten einde raad besloten hun auto maar langs de snelweg te parkeren, en shuttlebussen die rondjes reden langs grote groepen wachtende mensen.

In het stadion ging het er niet veel beter aan toe, met personeel dat elke vraag beantwoordde met 'weet ik niet' en een klantonvriendelijk betalingssysteen met Ohra-chipkaarten (bij de Ohra is je gulden twee kwartjes waard) voor die ene hotdogstand op de plaats van het naar buiten gerolde voetbalveld. Je moet er niet aan denken dat je het twaalfjarige meisje bent dat sinds tien uur 's ochtends voor de deur heeft gekampeerd om vóóraan te staan: mocht ze al naar achteren willen om een half uur in de rij te staan voor een colaatje, dan moest ze eerst tien gulden van haar toch al zwaar door de Spice Girls-merchandising aangetaste zakgeld investeren in een chipkaart die elders geen stuiver waard is.

Ondanks honger, dorst en overspannen wegbrengouders was het allemaal de moeite waard, want de Spice Girls gaven een prachtconcert. Na een Star Trek-achtig intro op het videoscherm ('Spice: the Final Frontier') werd een boeiend en opvallend muzikaal spektakel van zang en dans opgevoerd, dat een einde maakte aan de veel geopperde insinuatie dat de Spice Girls niet kunnen zingen. Als Bob Dylan kan zingen, kunnen de Spice Girls het beter.

Door hun slim uitgedokterde imago zijn de Spice Girls een soort Village People voor de nieuwe generatie. Muzikaal zijn ze van alle markten thuis met rapnummers, pophits, showballetjes en zelfs een uiterst geloofwaardig deuntje dubreggae. Hun 'Girl Power' kwam misschien wat al te nadrukkelijk tot uiting in het schreeuwerige rockduet Sisters van Mel B en Mel C, maar Emma 'Baby Spice' Bunton sloeg zich zonder kleerscheuren door haar solo met The Supremes' Where did our love go?

Omdat de akoestiek van het galmende Gelredome anders dan beloofd zeer veel te wensen over liet, was het maar goed dat er veel was te zien: een modeshow bij Generation Next met Vicoria 'Posh' Adams in een oogverblindend gouden cocktailjurk en een ballet in jaren dertig-stijl bij The Lady is a Vamp. Een hoogtepunt van volwassen camp was het nummer Naked, gezongen door vijf ogenschijnlijk blote Spice Girls die hun naaktheid slechts verhulden door stoelen en die na het sluiten van een kamerscherm opeens in vijf blote kerels waren veranderd. Het was een leuke avond, ondanks de beginnersproblemen die het ontmaagdingsritueel van het Gelredome met zich meebracht.

    • Jan Vollaard