Bonden: Dijkstal stelt sterkte politie te rooskleurig voor

DEN HAAG, 30 MAART. De politievakbonden NPB en ACP hebben kritiek op de telling van de politiesterkte door minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken).

De bewindsman liet vrijdag weten dat de politie er deze kabinetsperiode 3.715 volledige arbeidsplaatsen heeft bijgekregen. Dijkstal zei ter toelichting dat de doelstelling van het 'paarse' kabinet - 3.900 agenten erbij - is gehaald.

Voorzitter H. van Duijn van de Nederlandse Politie Bond (NPB) meent daarentegen dat Dijkstal “een beetje Chinees aan het rekenen is”. De minister heeft volgens hem ten onrechte extra agenten uit het eerste jaar van zijn ambtstermijn meegeteld en toegeschreven aan het paarse kabinet. “De agenten die er in 1994 bij kwamen, vloeiden voort uit een besluit van het vorige kabinet. Dijkstal heeft die afspraak alleen uitgevoerd”, aldus een woordvoerder.

De Algemene Christelijke Politiebond (ACP) noemt de manier waarop Dijkstal de uitbreiding van de politiesterkte onderbouwt, misleidend. “De gegevens kunnen op zich wel juist zijn, maar de conclusie dat er meer blauw op straat is gekomen, is onjuist”, aldus een woordvoerder.

Eerder uitte Tweede-Kamerlid Gabor (CDA) kritiek op Dijkstals cijfers. Hij vreest bovendien dat er per 1 oktober, als de arbeidstijd bij de politie van gemiddeld 38 naar 36 uur per week gaat, te weinig agenten zullen zijn. De onenigheid over de politiesterkte is een slepende kwestie. Dijkstal kon de afgelopen jaren niet aangeven hoeveel agenten er op straat zijn. De Algemene Rekenkamer concludeerde bovendien dat de korpsen het geld liever besteedden aan huisvesting of computers dan aan extra personeel.