Beurs begint week moeizaam en met verlies

AMSTERDAM, 30 MAART. De handel op de Amsterdamse Effectenbeurs is vanochtend moeizaam op gang gekomen. De graadmeter van de belangrijkste koersen, de AEX-index, daalde bij een lage omzet naar 1129,97 punten. Dat is een verlies van 10,87 punten vergeleken met de slotkoers van vrijdag.

AMSTERDAM De meeste hoofdfondsen stonden de hele ochtend op verlies. Metname de koers van bank- en verzekeraar ING daalde. Het fonds kwam uit op 119,50 gulden, een verlies van 1,40 gulden. Het concern maakt donderdag zijn resultaten over 1997 bekend. Ook het handelshuis Hagemeyer was een verliezer. De koers daalde met eveneens 1,40 naar 101,60 gulden. Opvallend was ook de teruggang van het aandeel Koninklijke Olie, dat twee gulden daalde op 118,30. Onder invloed van de stijgende olieprijs had het aandeel afgelopen week flink gewonnen. Commissionairs gaan ervan uit dat beleggers hun koerswinst van vorige week verzilveren. Volgens een handelaar stelden de verliezen onder de hoofdfondsen weinig voor. “De handel komt maar moeizaam op gang. De omzetten zijn vrijwel overal behoorlijk laag.”

Bierbrouwer Heineken was vanochtend, net als vorige week, een positieve uitzondering op de beursvloer. Rond het middaguur stond dit fonds op 1,70 winst met een koers van 485,70. Eerder op de dag bereikte Heineken een maximum van 494 gulden, wat tien gulden hoger was dan het slot van vrijdag. Recentelijk maakte Heineken bekend een bonusaandeel uit te keren. De koers van het aandeel Grolsch steeg vanochtend met 4,3 procent (2,30 gulden) naar 55 gulden na geruchten over een overname door het Belgische bierconcern Interbrew.

Ook automatiseerder Baan schaarde zich onder de selecte groep winnaars. De koers van dit fonds steeg met 1,60 naar 99 gulden. Beleggers reageerden positief op het nieuws dat het bedrijf van luchtvaartmaatschappij KLM een opdracht ter waarde van 75 miljoen heeft ontvangen. Baan gaat voor de KLM software ontwikkelen voor alle onderhoudsdiensten.

Akzo verloor 3,40 op 429,30 gulden. Philips dat vanochtend afstoting van een bedrijfsonderdeel bekendmaakte, daalde 2,90 naar 153,30 gulden.

Het Damrak liep met zijn kleine verlies in het spoor van de andere beurzen in Europa, die ongeveer een half procent inleverden.

Daar stond tegenover dat de dollar weer aantrok naar 2,0647 gulden tegen 2,0595 op vrijdag.

Het pond sterling steeg vanochtend. De koers kwam uit op 3,4712 gulden vergeleken met 3,4680 gulden vlak voor het weekeinde.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot fors lager. De Nikkei-index daalde met 476,22 punten (2,8 procent) tot 16.263,04.

Ook de beurzen elders in het Verre Oosten waren in mineur. De aandelen in Zuid-Korea verloren net als die in Tokio 2,8 procent en de Hang Seng-index in Hongkong sloot 2 procent lager.