Bestuurder Tulip verkoopt aandelen in eigen bedrijf

ROTTERDAM, 30 MAART. Directeur Franz Hetzenauer van het noodlijdende Tulip Computers heeft de dag na de presentatie van de jaarcijfers een groot deel van zijn aandelen in het bedrijf verkocht.

Tulip maakte vorige week dinsdag een verlies bekend van ruim 27 miljoen gulden. Hetzenauer verminderde zijn belang van 8 procent naar minder dan 5 procent. Onbekend is hoeveel aandelen hij nu nog heeft, want het is niet verplicht wijzigingen onder de 5 procent bij de Stichting Toezicht Effectenverkeer te melden.

Hetzenauer, oprichter van het Bossche bedrijf, verklaart zijn stap door te verwijzen naar de aanbevelingen van de commissie-Peters die de zeggenschap van aandeelhouders moet vergroten. De commissie-Peters vindt dat bestuurders van ondernemingen alleen voor de lange termijn aandeelhouder mogen zijn.

Volgens Hetzenauer is dat voor bestuurders “niet aantrekkelijk”. Hij wil, zegt hij, door de verkoop van zijn belang ook kritiek voor zijn. Het wordt volgens hem altijd verkeerd uitgelegd als bestuurders handelen in aandelen in hun eigen bedrijf.

Zaterdag berichtte de Volkskrant dat mededirecteur Rob Romein van Tulip Computers privé een half miljoen gulden heeft gekregen van de Brabantse zakenman Frank Zweegers. Tulip heeft de beschuldiging vanochtend pertinent van de hand gewezen. De computerfabrikant overweegt juridische stappen te gaan zetten tegen de Volkskrant. De beschuldiging zou gebaseerd zijn op “onzorgvuldigheid en ondeskundigheid van de betreffende journalist”.

De Volkskrant schreef zaterdag dat Zweegers Tulip-directeur Romein een half miljoen gulden liet verdienen door hem voor 4,95 miljoen gulden winkels en huizen te laten kopen in Alkmaar, Eindhoven, Nederweert, Tilburg en Helmond. De waarde van dat onroerend goed werd door beide partijen getaxeerd op 5,5 miljoen gulden.

In dezelfde verklaring ontkent Tulip ook het bericht in De Volkskrant dat het bedrijf vorig jaar het computerbedrijf Commodore voor een te hoge prijs heeft overgenomen. De Volkskrant meldde zaterdag dat Zweegers zeven miljoen gulden verdiende door de boedel van het failliete Commodore voor zestien miljoen te verkopen aan Tulip. Kort daarvoor had Zweegers die boedel voor minder dan negen miljoen gulden gekocht van de curatoren van Commodore. De aankoopprijs werd volgens Tulip vastgesteld “na uitvoerige en zorgvuldige waardebepaling”.