'Aanslag Hamas verijdeld'; Ross krijgt geen beweging in vredesproces

TEL AVIV, 30 MAART. De Amerikaanse bemiddelaar Dennis Ross is er na drie intensieve gespreken met de Israelische premier Netanyahu en de Palestijnse leider Arafat niet in geslaagd de impasse in het vredesproces te doorbreken.

Hoewel Ross gisteren zei naar Washington te zullen terugkeren zal hij in de loop van de dag nog een vierde onderhoud met Netanyahu hebben na besprekingen met de Egyptische president Mubarak in Kairo. Woordvoerders van de Israelische premier hebben vanmorgen nadrukkelijk gezegd dat met Ross niet is gesproken over percentages van gebied op de Westelijke Jordaanoever dat Israel aan de Palestijnen zal overdragen. De VS stellen 13,1 procent voor, hetgeen voor Netanyahu onaanvaardbaar is. Volgens de Israelische kranten van vandaag zou Netanyahu bereid zijn 11 procent op te geven. Arafat zou daar ook mee kunnen instemmen, mits wordt vastgehouden aan een derde terugtrekking voordat onderhandelingen beginnen over de permanente vredesregeling.

De missie-Ross wordt begeleid door buitengewoon scherpe uitspraken van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, over de impasse in het vredesproces. Volgens de weerslag in de Israelische kranten gisteren van opmerkingen die zij maakte in een onderhoud met Amerikaans joodse leiders kan er nog nauwelijks van een vredesproces worden gesproken. Volgens Albright verliezen de VS daardoor hun geloofwaardigheid en heeft Israel het vertrouwen van alle Arabische landen verloren. Israelische sportlieden kregen vorige week geen visa voor Marokko.

Albright is van oordeel dat Israels veiligheid door de impasse in het vredesproces in gevaar komt. Preident Ezer Weizman heeft gisteren Netanyahu, in diens aanwezigheid, opgeroepen dezelfde moed te tonen die de premiers David Ben Gurion en Menahem Begin aan de dag legden bij het nemen van grote historische beslissingen.

Volgens de Palestijnse politie is vandaag een Hamas autobomaanslag in Israel mislukt doordat de explosieven gisteren nabij Ramallah per ongeluk in de auto afgingen. De chauffeur en een zich in de nabijheid van de auto bevindende Palestijn werden gedood. In Israel wordt ermee rekening gehouden dat de bomauto vandaag in Israelische stad had moeten ontploffen. De Israelische Arabieren en Palestijnen herdenken vandaag tijdens de 'Landdag' zes Israelische Arabieren die op 30 maart 1976 tijdens protest tegen landonteigening door Israelische troepen werden gedood. Israels Arabische leiders hebben verzoeken van Israelische zijde om met het oog op het vijftigjarig bestaan van Israel van 'Landdag' af te zien, naast zich neergelegd. In Noord-Israel en in de zuidelijke Negev-woestijn houden Arabieren en Bedoeïnen protestmarsen waarvoor de politie vergunningen heeft gegeven.

    • Salomon Bouman