75 JAAR

Een bebrilde presentator (Ad Visser) en een uitzinnige danseres met weelderig haar (Penney de Jager). Vele grote sterren die de studio bezochten en een hitparade die eerst door voorkeurstemmen en later door verkoopcijfers werd bepaald.

Toppop was niet het eerste popprogramma op de Nederlandse tv, wel het eerste wekelijkse. In de hoogtijdagen was de kijkdichtheid 42 tot 44 procent. Ad Visser, 15 jaar het gezicht van Toppop, verklaart het succes doordat de artiesten 'dichterbij kwamen. Anders dan in de videoclip, waarin de glamour afstand schept'. De opkomst van de clip was een van de redenen dat Toppop na 18 jaar stopte: de artiesten kwamen niet zomaar meer opdraven. Zaterdag is er een Toppop jubileumuitzending, naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de AVRO. Zelfde tijd als vroeger (19:00 tot 19:50) en in jaren zeventig stijl. Want daar 'lag de kern van Toppop', aldus Visser, die zelf de tweede plaats van de hitparade bereikte met zijn cd Brainsessions. De uitzendingen uit die tijd zijn overigens niet bewaard. De filmpjes van de artiesten wel. Deze zullen worden afgestoft voor een quiz die deze zomer op tv komt: Toppop yeah.