Zelfs dollardaling ontmoedigt belegger niet; Financials en olieprijs voeren beurskoersen op

AMSTERDAM, 28 MAART.De koersen bleven ook deze week onvermoeibaar doorstijgen. Zelfs een dalende dollar kon de waarden van de aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs niet negatief beïnvloeden.

Belangrijke aanjager was de olieprijs die dagelijks met guldens tegelijk uit een diep dal kroop, nadat de Opec, de organisatie van olie exporterende landen, zondag in Wenen had besloten de productie te verlagen. Anderhalve week geleden kostte een vat ruwe Brent Noordzee-olie nog 12,74 dollar. Gisteren ging zo'n vat van 159 liter voor 15,48 dollar van de hand.

Op de Amsterdamse beurs doken beleggers direct in aandelen Koninklijke Olie waardoor de koers van dit fonds sindsdien met 4,3 procent steeg naar 121,50 gulden. Het belangrijke fonds weegt zwaar mee in de samenstelling van de beursstemmingsindicator, de AEX-index, die deze week met 19,86 punten (1,7 procent) steeg naar 1140,84 punten.

Ook de grote banken en verzekeraars zoals Aegon, ABN Amro (de financials) ondersteunden de opmars van de belangrijke index. Buitenbeentje in deze sector was Fortis Amev, de Belgisch-Nederlandse verzekeraar die deze week een nettowinststijging van 25 procent naar 2,04 miljard gulden bekendmaakte. Ondanks het mooie resultaten waren analisten niet juichend, maar gematigd positief. “De resultaten over het vierde kwartaal waren weinig verrassend”, zegt J. Bosscha, analist van zakenbank Labouchere. Analist N. van Geest van SNS Securities was tevreden over de bankactiviteiten maar teleurgesteld over de resultaten uit het verzekeringsbedrijf van Fortis Amev. “Wij zetten het aandeel op 'hold' omdat het de laatste tijd al vrij duur is geworden.”

In reactie op het gematigd enthousiasme uit de analistenwereld stapten veel beleggers uit het fonds waardoor de koers na bekendmaking van de cijfers met zeven gulden daalde naar 123,50 gulden als slotkoers op donderdag. De koersdaling was vermoedelijk ook het gevolg van verzilvering van opties op de aandelen door personeelsleden van Fortis Amev. Gisteren sloot het aandeel op 124,50 gulden.

Een reeks kleine en middelgrote beursgenoteerde bedrijven (waaronder Unique, Brunel, HAL Investments, Delft Instruments en Heijmans) publiceerden de afgelopen week goede jaarcijfers en ook dat stimuleerden de koersen.

Ph. Menco, hoofd strategie van ING Barings Research, merkt op dat vermogende particulieren veel geld in de beurs stoppen. De kleine beleggers treffen hiermee een oudedagsvoorziening. “Je ziet de vergrijzing terug in de koersstijgingen. Particulieren zetten hun geld niet meer opzij in een spaarregeling.”

Volgens Menco hebben de koersen, bij de huidige lage rentestand de mogelijkheid om door te stijgen waardoor de AEX-index een stand van 1190 punten kan laten zien. Zijn prognose voor de situatie over twaalf maanden bedraagt 1200 punten, uitgaande de huidige koersontwikkeling en rentestand.

Hoewel hij postief blijft over het beursklimaat baart het hem zorgen dat Beursplein 5 de laatste weken zoveel nieuwe kleine particuliere beleggers heeft verwelkomd. “Die mensen stappen echt in zonder te beseffen wat ze doen.”

Voor volgende week donderdag staan de cijfers van bank- en verzekeringsreus ING Groep op de agenda. Dit fonds bepaalt voor tien procent de stand van de AEX-index en is daarom zeer invloedrijk. Dinsdag publiceert bedrijfsautodealer Beers zijn jaarresultaten. Vrijdag doen warenhuisconcern KBB en bouwer BAM Groep dat.

    • Sjouke Rijper