Vier jaar cel voor verkrachter 'Rasoel'

AMSTERDAM, 28 MAART. Zoka van A., alias 'Mohammed Rasoel', is door het Amsterdamse gerechtshof veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar wegens verkrachting van vier vrouwen. Ook moet hij twee van zijn slachtoffers een schadevergoeding van 3.000 gulden betalen.

Vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Haarlem van A. eveneens tot vier jaar cel, waarop zijn advocaat beroep aantekende. Zoka van A. vond zijn slachtoffers middels oproepen in het advertentieblad Via-Via, waarin hij als “kunstenaar, aardige sympathieke man” meisjes zocht voor “body-painting, uitsluitend voor artistieke doeleinden”. Voor het hof gaf hij zelf aan ongeveer vierhonderd vrouwen naar zijn huis te hebben meegenomen. Volgens het vonnis zette Van A. zijn slachtoffers zozeer onder psychische druk “dat zij geen weerstand konden bieden uit vrees voor geweld.”

Het hof volgt het advies van de psychiater die Van A. onderzocht, en een gedwongen psychiatrische behandeling zinloos acht. Van A. zou verminderd toerekeningsvatbaar zijn wegens een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Daardoor is hij “niet bereid en in staat” zich in te leven in anderen. Volgens het psychiatrisch rapport is de kans op herhaling groot. Van A. zou het verkeerde van zijn handelen evenwel alleen door middel van een celstraf kunnen inzien.

Van A., die eerder als de variété-artiest 'Son of Tarzan' optrad, werd begin jaren '90 onder de naam 'Mohammed Rasoel' bekend als de auteur van het voor moslims beledigende boek De ondergang van Nederland, land der naieve dwazen. Hij verscheen toen vermomd op de televisie, naar later bleek omdat hij eerder voor verkrachtingen was veroordeeld tot 2,5 jaar cel.

Als 'de verkrachter van Langedijk' had hij zijn slachtoffers eind jaren '80 in afgelegen duinen onder bedreiging van een mes tot gemeenschap gedwongen.