'Urinoir reinigen als straf voor wildplassen'

AMSTERDAM, 28 MAART.Wildplassers die in Amsterdam op heterdaad worden betrap, zullen in de toekomst mogelijk worden verplicht een urinoir schoon te maken. In een gunstiger geval zullen zij honderd gulden boete moeten gaan betalen.

De verplichte schoonmaak van een zogenoemde krul alsook de hogere boete zijn enkele van de vele aanbevelingen uit de nota Plan van Aanpak Wildplassen 1998-2005 van de gemeente Amsterdam. De nota volgt op een eerder gehouden symposium op initiatief van wethouder G. ter Horst.

De gemeente besloot vorig jaar al het publieke plassen aan te gaan pakken, nadat het urineren in het openbaar hondenpoep bleek te hebben verdreven van de eerste plaats van de jaarlijkse 'Top tien van ergernissen' van Amsterdammers.

Wildplassers riskeren momenteel al een boete van zestig gulden. Maar volgens de nota verdienen zij een hardere aanpak en moet er vooral 's nachts ook meer politiecontrole komen op het wildplassen. Een andere aanbeveling is het creëren van meer vaste en mobiele openbare plasgelegenheden. Dit geld ook voor vrouwen en invaliden die tot nu toe niet of nauwelijks kunnen beschikken over plasgelegenheden in het openbaar.

In de nota staat verder dat de horeca passanten met stickers op ruiten kan attenderen op het aanbod van gratis of goedkoop toiletgebruik en dat er een proef met urine-etende bacteriën moet komen om de stankoverlast te bestrijden.

De gemeenteraad moet zich nog over dit nieuwe plan van aanpak tegen het wildplassen buigen. (ANP)