Titel en record op 5 km voor Romme

ROTTERDAM, 28 MAART. Gianni Romme en de Duitse Gunda Niemann hebben met wereldtitels en records hun stempel gedrukt op de eerste dag van de wereldkampioenschappen schaatsen per afstand in Calgary. In een met ijzingwekkende precisie opgebouwde race liet Romme op de vijf kilometer de tijd stil staan bij 6.21,49 minuten. Dat was 0.71 seconden sneller dan op de Winterspelen in Nagano. Rintje Ritsma werd tweede, Bart Veldkamp derde.

Gunda Niemann verpulverde op de drie kilometer bij de vrouwen haar wereldrecord met 3.41 seconden verschil ten aanzien van haar beste tijd in Heerenveen, twee weken geleden. Met 4.01,67 kwam ze dichtbij bij de magische grens van vier minuten. Claudia Pechstein (tweede) en Anni Friesinger (derde) completeerden net als tijdens de Spelen in Nagano de Duitse suprematie. De beste Nederlandse op die afstand was Carla Zijlstra die als zesde eindigde in een nieuw nationaal record: 4.10,63.

De wereldtitel op de 500 meter werd zoals verwacht veroverd door de Canadese Catriona LeMay-Doan. Met 37.88 en 37.71 seconden liet ze haar eigen wereldrecord (37.55) intact. Marianne Timmer kwam niet verder dan een 14de plaats. Desondanks was ze de eerste Nederlandse die onder de 39 seconden sprintte: 38 Tijdens de vijf kilometer reed Ritsma zich stuk op het schema van het wereldrecord. Romme, die in de laatste rit uitkwam tegen Bob de Jong, trok lering uit de slijtageslag en startte voor zijn doen heel voorzichtig. In de tweede helft van zijn race maakte hij met een indrukwekkende demarrage een achterstand van vier seconden goed op Ritsma. “Ik voelde me aanvankelijk niet in vorm”, verkondigde Romme. “Pas kort voor de start geloofde ik er weer in.” Ritsma zag het positieve van zijn nederlaag in. “Het verschil met Gianni is nog nooit zo klein geweest.”