Oviedo mag meedoen in Paraguay

ASUNCION, 28 MAART. De Paraguayaanse ex-generaal Lino Oviedo mag zich kandidaat stellen voor het presidentschap bij de verkiezingen op 10 mei. Het feit dat hij al meer dan drie maanden gevangen zit en eerder deze maand tien jaar gevangenisstraf kreeg wegens een couppoging in 1996, doet daar niets aan af. Dat heeft het Hooggerechtshof in Asunción gisteren besloten.

Oviedo is de officiële presidentskandidaat van de Colorado-partij, waar ook president Wasmosy lid van is. Beide leiders zijn in een verbeten machtsstrijd verwikkeld, die het land vrijwel verlamt sinds Oviedo de presidentskandidatuur in de wacht sleepte op een Colorado-congres in september vorig jaar. De Colorado-partij regeert al 51 jaar in Paraguay.

De verkiezingen moeten op 10 mei plaatsvinden, maar Wasmosy poogt ze uit te stellen omdat hij zelf weinig kans maakt te worden herkozen.

De president liet zijn rivaal twee maanden geleden aanhouden. Zelf steunt de president Luis Maria Argaña, die in september door Oviedo werd verslagen bij de voorverkiezingen. Oviedo leidde in 1996 een legeropstand toen Wasmosy hem ontsloeg als opperbevelhebber. (Reuters)