Opnieuw zilver voor Ritsma; Romme maakt weer indruk met superrace

CALGARY, 28 MAART. Gianni Romme blijft zijn tegenstanders kwellen en verbazen. Net als op de Winterspelen in Nagano stelde de mannetjesputter uit Made nu bij de WK afstanden het wereldrecord op de 5000 meter scherper (6.21,49). Maar niemand geloofde daarin na een voor zijn doen rustige start.

Vier seconden lag Romme aanvankelijk achter op het schema van Rintje Ritsma die weer eens tot de bodem was gegaan (6.25,55) en knarsetandend moest constateren dat de stayer in een verbluffend goed opgebouwde race toch nog over hem heen vloog. Romme finishte zelfs met vier seconden voorsprong op de nummer twee uit Lemmer. De bronzen medaille ging net als in Nagano naar Bart Veldkamp die met een tijd van 6.25,55 toch een persoonlijk én Belgische record reed.

Ritsma startte op de Olympic Oval, die bekend staat als een wonderbaan wegens de hoge ligging, alsof de duivel hem op de hielen zat. Met rondetijden van 29.3 en 29.4 leek hij een serieuze aanval te willen doen op het wereldrecord. Na de drie kilometerpassage snakte Ritsma echter al naar adem. De hoogtebaan van Calgary heeft als voordeel dat er minder luchtweerstand is, maar als nadeel dat er op de lange afstanden sneller een zuurstofgebrek optreedt. Op zijn tandvlees gleed Ritsma over de finish. Drie seconden had hij moeten inleveren op het wereldrecord, maar het krachtmens uit Lemmer had opnieuw zijn strijdvaardige karakter getoond.

Gianni Romme leek aanvankelijk Ritsma het goud te gunnen. Na 2200 meter had hij de achterstand op Ritsma, die in de rit ervoor reed, tot vier seconden laten oplopen. Pas halverwege zijn race tegen Bob de Jong werden zijn bedoelingen duidelijk. Het was allemaal onderdeel geweest van een uitgekiend strijdplan, ontworpen door de coaches Henk Gemser en Ab Krook. Met een geweldige demarrage stoof Romme op het schema van zijn eigen wereldrecord af. Tenslotte bleef hij net onder die beste tijd (6.22,20) van Nagano.

Romme heeft na de Winterspelen geen wedstrijden meer gereden. Terwijl Ritsma op het WK allround een fel gevecht leverde met Ids Postma, rustte de Brabander uit van de vermoeienissen in Japan. Tussen de lichte trainingen door deed hij wat commerciële activiteiten om zijn twee gouden medailles te gelde te maken. De conditie was daardoor gisteravond niet aangetast, de techniek wel. Schokschouderend ging hij af en toe over het ijs, terwijl zijn vijf kilometerrace in Nagano vlekkeloos was. Het lijdt dan ook geen twijfel dat Romme zijn wereldrecord nog verder zal aanscherpen.

Op de 500 meter voor vrouwen sneuvelden talrijke persoonlijke en landenrecords, maar 's werelds beste tijd (37.55) bleef onaangetast. De Canadese Catriona LeMay-Doan kwam op twee sprints niet in de buurt van haar eigen supertijd: 37.88 en 37.71 seconden. Niettemin hield ze de Russin Zjoerova, die tweede werd, op veilige afstand. De starter stond bij de eerste sprint van LeMay toe dat ze twee keer te vroeg bewoog.

Dat gebeurde feitelijk ook Marianne Timmer bij haar tweede poging. Nadat ze op de eerste 500 meter het nationaal record had verbeterd, en als eerste Nederlandse onder de 39 seconden reed (38.92) werd haar tweede sprint een mislukking: 39.80. In het totaalklassement eindigde ze als veertiende. De Duitse schaatsters domineerden net als in Nagano de 3 kilometer. Met een fabuleus wereldrecord (4.01.67) veroverde Gunda Niemann de wereldtitel. In haar spoor eindigden Claudia Pechstein en Anni Friesinger als tweede en derde. Carla Zijlstra werd zesde in een Nederlands record: 4.10.63