Nieuwe belegger is geboren winnaar

De nieuwe particuliere belegger blijkt vol optimisme zijn geld vooral te willen steken in beleggingsfondsen. Kon het eigen onderzoek voor de vermogensbeheerder Robeco mooiere resultaten opleveren? Nauwelijks.

Robeco, dat momenteel meer dan 60 miljard gulden van particuliere beleggers beheert, presenteerde deze week bij de jaarcijfers de uitkomsten van een grote enquete onder 2500 beleggers. Maar liefst 92 procent van deze mensen verwachten dit jaar een verdere stijging van de AEX. En slechts 21 procent stopt met beleggen als de koersen gaan dalen.

Het optimisme over de stijgende koersen wordt niet volledig gedeeld door voorzitter Pieter Korteweg van Robeco. Vanwege 'de hijgerigheid' van de beurzen bekijkt hij de ontwikkelingen zelfs met de nodige zorg. “De reis naar hogere koersen wordt door de huidige overwaardering steeds gevaarlijker”, zo trachtte hij deze week het optimisme af te remmen.

Of de 1,3 miljoen beleggende huishoudens in Nederland zich daaraan storen, is sterk de vraag. Zo'n 400.000 gezinnen zijn pas sinds 1995 actief als belegger. De investeringen zich in de meeste gevallen bescheiden, want minder dan de helft belegt niet meer dan zo'n 25.000 gulden. Geen wonder, want 60 procent van de beleggers heeft een jaarinkomen dat lager is dan 80.000 gulden. Bij een kwart van de nieuwe investeerders op de beurs neemt de vrouw de beslissingen over de portefeuille.

Veel interessanter voor Robeco is de vraag of ook de nieuwe belegger is geïnteresseerd in beleggingsfondsen. Waarom zouden de relatief jonge mensen, die zich uit de laatste jaren geen recessie of koersdaling van betekenis kunnen herinneren, zich niet direct op de aandelen storten? Gelukkig voor Robeco kiest bijna driekwart voor aandelenfondsen, maar heel wat beleggers laten het daar niet bij. Want nog eens 44 procent van de nieuwe beleggers kiest voor individuele aandelen, terwijl ruim een kwart voor opties kiest.

Heel wat beleggers kiezen voor een combinatie van twee producten uit het ruime aanbod van obligaties, klikfondsen, lease-beleggingen en aandelenfondsen. Dit geldt volgens het onderzoek zowel voor de nieuwe als voor de ervaren belegger. Robeco constateert nog een ander fenomeen: heel wat beleggers houden de rendementen van de landenfondsen van dag tot dag bij en zij schromen er niet voor terug om hun investeringen in één week van Maleisië naar Thailand te verplaatsen en weer terug.

Meer dan de helft van de nieuwe beleggers vindt dat gewone spaarders zich tekort doen: ook saaie obligaties worden slechts door een kwart aangeschaft, terwijl bijna 40 procent van de ervaren beleggers zich er niet voor schaamt om geld in deze risicoloze vastrentende waarden te steken.

De nieuwe beleggers beginnen kortom wat al te veel zelfvertrouwen te krijgen, hoewel meer dan 20 procent zijn geld moet lenen om de aandelenbeurs op te gaan. Bijna de helft van de ondervraagden roept heel stoer liever duizend gulden op de beurs te verliezen dan 250 gulden op straat. De enquete van Robeco laat zien dat de beurs al jaren nauwelijks verliezers kent. Een eventuele flinke correctie van een procent of tien zal de nieuwe belegger snel een toontje lager laten zingen: zeker omdat bijna de helft belegt voor een aanvulling op het pensioen.

    • Erik van der Walle