Nieuw geweld in Algerije: 68 doden

ALGIERS, 28 MAART. Nieuw geweld heeft donderdagavond en gisteren in Algerije 68 mensen het leven gekost, onder wie 27 kinderen. Dat is in Algiers meegedeeld.

Volgens een communiqué van de strijdkrachten werden 58 burgers vermoord. Een groep 'islamitische terroristen' vermoordde volgens het communiqué in Adda Bensekrane, driehonderd kilometer ten zuidwesten van Algiers, elf mensen.

Een andere groep vermoordde in Oued Bouaicha, tweehonderd kilometer ten zuiden van Algiers, 47 burgers. In deze laatste plaats behoorden 27 kinderen onder de zestien en acht vrouwen tot de slachtoffers. Een van de kinderen was jonger dan één jaar. Zes jonge vrouwen werden door de daders van het bloedbad meegenomen. De aanvallers namen in een dorp in de buurt het vee mee en staken de huizen van het dorp in brand. Ze legden mijnen neer rond het dorp, volgens het Algerijnse leger om te verhinderen dat er “snelle hulp” zou worden gegeven door de strijdkrachten.

Volgens het officiële persbureau APS werden bij acties van het leger in de provincie Mascara zes “terroristen” gedood. Nog eens vier anderen zouden zijn gedood bij een legeractie in de westelijke provincie Relizane.

Eerder deze week deed de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Bill Richardson, een dringend beroep op de Algerijnse autoriteiten om onderzoekers van mensenrechtenorganisaties toe te laten. Zij zouden een onderzoek moeten uitvoeren naar de “monsterlijke misdaden” die de afgelopen jaren tegen de Algerijnse burgerbevolking zijn gepleegd. Die misdaden hebben volgens schattingen sinds begin 1992 aan 65.000 tot 70.000 mensen het leven gekost - burgers, militairen en islamitische rebellen. Richardson zei dat Washington “verontwaardigd” is over de aanhoudende bloedbaden in Algerije.

De Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Attaf, wees deze week suggesties over een onderzoek door deskundigen van de Verenigde Naties van de hand met het argument dat er in Algerije “geen mensenrechtenproblemen bestaan”. (Reuters)