MiloviEÉc weigert elke concessie in de kwestie Kosovo

BELGRADO, 28 MAART. De Joegoslavische president, Slobodan MiloviEÉc, heeft zich gisteren hard opgesteld inzake de kwestie-Kosovo en de internationale gemeenschap elke concessie inzake dit vraagstuk geweigerd.

MiloviEÉc weigerde gisteren de Amerikaanse gezant Robert Gelbard te ontvangen; hij voerde aan het te druk te hebben voor een gesprek. Gelbard waarschuwde eerder gisteren de autoriteiten in Belgrado dat de tijd voor het vinden van een oplossing in de kwestie-Kosovo opraakt.

Wel ontving de Joegoslavische president een andere afgezant van de internationale gemeenschap, de Poolse voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), Bronisaw Geremek. Maar in dat gesprek weigerde MiloviEÉc in te gaan op de eisen die eerder deze week zijn gesteld door de Contactgroep.

Geremek kwam zichbaar aangeslagen uit het overleg met MiloviEÉc te voorschijn. Hij maakte duidelijk MiloviEÉc drie voorwaarden van de internationale gemeenschap te hebben overlegd. Belgrado moet de bemiddeling van de Spaanse ex-premier Felipe González accepteren; het moet de in 1992 gesloten OVSE-missie weer toelaten; en het moet onverwijld een ronde-tafelgesprek met vertegenwoordigers van de Albanese meerderheid in Kosovo beginnen, met deelname van internationale bemiddelaars. De voorwaarden zijn het resultaat van speciaal overleg over Kosovo van de zes landen van de internationale Contactgroep, eerder deze week in Bonn.

MiloviEÉc wilde van geen van deze drie voorwaarden iets weten. “Ik moet zeggen dat ik teleurgesteld ben dat het standpunt [van Joegoslavië] niet is veranderd”, zei Geremek, de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, na het overleg. Woordvoerders van MiloviEÉc maakten duidelijk dat Joegoslavië de kwestie-Kosovo blijft zien als een binnenlandse aangelegenheid. Tegen het Joegoslavische persbureau Tanjug zei MiloviEÉc dat “een buitenlandse gezant voor onze interne zaken, zoals Kosovo, niet kan worden geaccepteerd”. Wel zei hij dat een OVSE-gezant welkom is als hij in Belgrado wil komen praten over “een normalisering van de relaties tussen Joegoslavië en de OVSE”.

Gelbard reisde van Belgrado door naar de hoofdstad van de andere deelstaat van Joegoslavië, Montenegro, voor overleg met de Montenegrijnse leider Milo DjukanoviEÉc, een uitgesproken criticus van MiloviEÉc. Hij nodigde DjukanoviEÉc uit naar Washington te komen. (AP)