Fusies stuiten zelden op verbod

De Europese Commissie verbiedt zelden een fusie tussen ondernemingen. Sinds september 1990, toen zij zich met bedrijfsconcentraties ging bezighouden, is slechts tien keer een verbod uitgesproken. In 671 gevallen mocht de fusie geheel of gedeeltelijk doorgaan, of werd een beslissing overgelaten aan individuele lidstaten.

Slechts één keer werd een Nederlands bedrijf door een fusieverbod getroffen. Dat was in 1997, toen Blokker de franchise-overeenkomst met speelgoedhandel Toys 'R' Us moest opgeven. De combinatie had een aandeel op de speelgoedmarkt van meer dan 50 procent. Onlangs besloten de uitgevers Reed Elsevier en Wolters Kluwer hun samengaan te annuleren uit vrees voor Europees ingrijpen.

'Brussel' spreekt zich alleen uit als de mondiale omzet van de fusiepartners samen 5 miljard ECU (11 miljard gulden) of meer bedraagt, en de bedrijven binnen de Europese Unie meer dan 250 miljoen ECU omzetten. Vaak moeten bedrijven beloven de geplande concentratie anders te organiseren. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 1996, toen de Holland Media Groep RTL5 moest omvormen tot actualiteitenzender. Arlen Poort