Opinie

    • Youp van ’t Hek

Freddy Sheperd en Doug Hall Hoerenlopers

Allereerst mijn dank voor het sappige interview dat jullie als bestuursleden van Newcastle United in die Spaanse hoerenkast aan de Engelse tabloid News of the World hebben gegeven. Hoewel het woord interview hier niet helemaal juist is. Jullie dachten dat jullie zaten te pochen tegen een rijke zakenman, terwijl het de onderzoeksjournalist Mazher Mahmood was.

Deugt dat? Nee. Het zijn methodes waar wij in ons land van gruwen, maar die wel steeds normaler worden. Iedereen met wie je praat kan een microfoon bij zich dragen. Namens een blad, een openbaar ministerie of de privé-detective van je ex of bijna-ex. De microfoon is zo groot als een speldenknop en zit verborgen in een broche op een kledingstuk. Daarom neemt Bill Clinton geen enkel risico en moeten alle vrouwen zich in zijn kantoor uitkleden. Uit voorzorg.

Toch vond ik het wel leuk wat jullie allemaal zeiden. Allereerst die teksten over die domme supporters, die bijna tweehonderd gulden voor een shirt uitgeven, dat voor een paar sneue rotcenten door een Derde-Wereldkleuter in elkaar is gestikt. Dat heet overigens gewoon handel. Op bijna alle kleding die wij westerlingen dragen zitten een paar kindertranen. Maar de minachting vond ik zo leuk. Ik heb daar zelf namelijk ook enorme last van. Ik lach me altijd helemaal suf om voetbalsupporters. Zelf ga ik regelmatig naar Ajax en wat je daar ziet lopen is zo zielig en droef dat ik mij jullie minachting en hoongelach volledig kan voorstellen. Een kind met een vlag en een shirt vind ik oké, maar die debielenbusjes vol huisvaders met een petje, muts en vlag werken als een dubbele whiskey op mijn gemoed.

Nog veel erger is de aanhang van het Nederlands elftal. Dan zet zo'n puntlasser uit Wolvega ook nog een paar rode, witte en blauwe strepen op zijn gezicht en draagt er een oranje pruik bij. Koeienklompen completeren meestal het beeld. Dat stadionvulsel ontroert ook wel weer. Ik heb ze door Liverpool zien lopen met zo'n aandoenlijk lekker-ver-van-huis-gevoel. Mannen even los van de vrouw! Mijn oude vader fluisterde bij dit beeld nog wel eens: “En het heeft stemrecht en het plant zich voort.”

Over die Engelse vrouwen waren jullie ook niet zachtzinnig, maar dat snap ik wel. Zeker tegen het decor van een Spaanse hoerenkast vol gloeiende furies. Ik loop me in Engeland ook altijd te verbazen. Een paar lelijke vrouwen snap ik, maar de kudde waar jullie Britten het mee moeten doen is werkelijk angstaanjagend.

Dan jullie schitterende relaas over het verkopen van krakkemikkige spelers aan de concurrentie. Dat heet toch ook gewoon zakendoen. Ajax heeft ooit Kanu aan Inter verkocht en deze gozer had een dusdanige hartruis dat iedereen die hem ontmoette onmiddellijk de radio zachter ging zetten. De Italiaanse dokter hoorde het al toen hij het vliegtuig uitstapte, maar bij Ajax had niemand van de medische staf ook maar iets gehoord.

Het hoerenlopen vond ik het minst bijzondere. Dat is allang bekend. De pooier Theo Heuft is eigenaar van Yab Yum en die vertelt altijd openlijk dat hij na een Europacupwedstrijd van Ajax een heel bataljon oproephoeren moet inzetten omdat de skyboxen het verlies van zich af komen neuken. Na een overwinning is het stukken minder druk. Dat jullie er nu uit geflikkerd zijn vind ik jammer. Volgens mij hadden jullie gewoon erelid moeten worden. Waarom? Omdat jullie eigenlijk heel eerlijk verwoord hebben hoe het zit en wat ik al jaren voel en denk. Vorig jaar zag ik een keer een KNVB-vergadering op televisie en hoorde ik ze praten over geld, tv-rechten en supporters. Toen dacht ik: wat een minachtende, hoerenlopende geldwolven. Ik dacht niet hardop. Maar wat heerlijk dat jullie dat nou openlijk bevestigd hebben. Ik durf het nu bijna hardop te denken. Alleen denken. Als ik nu schrijf: Alle skyboxeigenaren zijn hoerenlopers, dan krijg ik waarschijnlijk een proces aan mijn broek. Dus ik schrijf nu dat ik denk dat ik het zeker weet en dat is voor mij genoeg.

Wens jullie thuis meer dan veel sterkte en ben jullie dankbaar voor het bevestigen van mijn vooroordeel.

    • Youp van ’t Hek