Europese actie tegen drugslijn van Koerdische clan

ZWOLLE ,28 MAART. Politiekorpsen in verscheidene Europese landen, waaronder Nederland, hebben gisteren in een gezamenlijke actie een aantal leden van een Turks-Koerdische familie gearresteerd op verdenking van drugshandel. Het Interregionaal Rechercheteam (IRT) Noord- en Oost-Nederland hield 6 mensen aan die tot een “omvangrijke criminele organisatie” zouden behoren.

Onder hen bevinden zich Huseyin B. (41) uit Lieshout, drie van zijn broers en een ouder. Hij wordt er van verdacht een transport van 43 kilo heroïne naar Nederland te hebben voorbereid. Ook zou hij in oktober 1997 een (verijdelde) poging hebben gedaan iemand in de VS te laten liquideren. Bij huiszoekingen in Nederland werden gisteren vuurwapens en een kleine hoeveelheid heroïne gevonden. Een neef van Huseyin B., G.B. (33) werd gisteren in Essen (België) gearresteerd. Deze zou in januari 105 kilo heroïne hebben ingevoerd. Ook in Duitsland, Roemenië, Groot-Brittannië en Turkije werden arrestaties en huiszoekingen verricht. Huseyin B. kwam in oktober 1997 in het nieuws toen een Haagse rechter bepaalde dat Nederland hem niet mocht uitleveren aan Turkije, omdat hij dan voor zijn leven zou moeten vrezen. Ankara beschuldigt B. al langer van drugssmokkel. B. heeft toegegeven vroeger in drugs te hebben gehandeld maar zegt daarmee te zijn opgehouden. B., die zich zakenman noemt, is al een paar jaar in Nederland en heeft een asielaanvraag ingediend. Eind februari van dit jaar diende hij een officiële klacht in tegen de Turkse regering, omdat Turkse agenten in Nederland hem zouden willen vermoorden.

B.'s advocaat, V. Koppe, zei gisteravond dat het “er alle schijn van heeft dat Nederland zich heeft laten gebruiken voor een grootscheepse Turkse actie tegen de familie B.” Koppe leidt dat af uit het feit dat de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Murat Basesoglu, gisterochtend al om elf uur Nederlandse tijd een persconferentie gaf over de arrestaties in verscheidene landen. De Nederlandse politie maakte die pas in de middag bekend. Basesoglu noemde B.'s aanhouding “een grote klap voor de internationale drugshandel”.