DOELMAN: LEV JASJIN

Of Lev Jasjin de beste doelman is die op een wereldkampioenschap heeft gespeeld, is een kwestie van smaak. Misschien waren er betere keepers.

Zoals Mazurkiewicz, die in de jaren zeventig stijlvol het doel van Uruguay verdedigde, Soskic, de spectaculaire Joegoslaaf, Banks, de koele Engelsman, en de gracieuze Hongaar Grosics. Maar Jasjin gold als de meest complete doelman. Hij stond in het Russische elftal tijdens drie WK's (1958-'66). Een lange man met grote handen en flitsende reacties. Dat laatste talent ontwikkelde hij als ijshockeydoelman bij Dinamo Moskou, de club die hij negentien jaar trouw was. Schoten van afstand hadden bij hem geen kans, een kwestie van concentratie vond hij. Ook het vermogen zich te blijven concentreren, leerde hij als ijshockeydoelman.

Lev Ivanovitsj Jasjin was altijd sportief. Eén keer misdroeg hij zich. Tijdens het WK van '58 gooide hij uit woede over een strafschop zijn pet af. Jasjin was geheel gekleed in het zwart. Hij werd in 1929 geboren in Toetsjino. In 1952 werd hij als doelman ingelijfd door Dinamo Moskou. Faam maakte hij op de Olympische Spelen van 1956, waar Rusland de gouden medaille won. In 1963 werd hij uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar. In 1971 beëindigde hij zijn loopbaan. Ruim tien jaar later werd als gevolg van trombose bij hem een been afgezet. In 1990 overleed hij aan maagkanker.

    • Guus van Holland