'Constructief' gesprek over Suriname

DEN HAAG, 28 MAART.Na een “verhelderend en constructief” gesprek van vier uur in Brussel, hebben vertegenwoordigers van Suriname en Nederland gisteren in Brussel een vervolgafspraak gemaakt voor de verdere voorbereiding van de door Suriname gewenste topontmoeting van president Wijdenbosch en premier Kok.

Dat vervolgoverleg zal op 9 of 10 april worden gehouden, opnieuw op “neutraal gebied”. Waarschijnlijk zal Nederland dan Suriname in geografisch opzicht tegemoet komen door een ontmoetingsplaats af te spreken op het noordelijk Amerikaans continent.

Beide partijen hebben de verwachting uitgesproken dat er ook nadien nog verdere voorbereidingsgesprekken nodig zullen zijn.

De eerste ronde van het ambtelijk-diplomatiek voorbereidingsoverleg had een inventariserend karakter.

In de Surinaamse delegatie (5 man) zaten naast de ministers Alibux (Natuurlijke Hulpbronnen) en Nain (Planning en Ontwikkeling) diplomaten die in Den Haag en Brussel werken. De Nederlandse delegatie (7 man) bestond uit hoge ambtenaren van Buitenlandse Zaken, drie leden van het bureau Suriname van het ministerie en de tweede man van de Nederlandse ambassade in Paramaribo, Stokvis.

“Beide partijen hebben punten op tafel gelegd, op juridisch terrein en inzake de voortzetting van de Nederlandse ontwikkelingshulp. Er zijn in de afgelopen maanden enkele fikse bilaterale problemen ontstaan”, zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Over de kwestie-Bouterse, de Surinaamse adviseur van staat tegen wie Nederland vorige zomer een internationaal opsporingsverzoek liet uitgaan, is in Brussel niet gesproken.

“Er zijn geen conclusies getrokken, dat was ook niet de bedoeling, beide delegaties gaan in hun hoofdsteden nu eerst huiswerk maken”, aldus de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.