Boogerd breekt ook door als ronderenner.

ROTTERDAM, 28 MAART. Na een tweede plaats in de afsluitende tijdrit heeft Michael Boogerd gisteren de Catalaanse Week gewonnen. De Nederlandse wielrenner verdedigde zijn leidende positie in de Spaanse rittenkoers met succes. Boogerd verloor op het traject van twaalf kilometer slechts een halve seconde op de Zwitser Alex Zülle, die de winnende tijd reed. De Fransman Laurent Jalabert, de naaste rivaal in het klassement, verloor in de tijdrit vier seconden op Boogerd.

De beschermde renner van Rabobank dankte zijn overwinning aan de sterk gereden bergetappe van afgelopen woensdag. Hij reed Jalabert in de slotklim uit het wiel en veroverde behalve de dagprijs ook de gele leiderstrui. Gisteren vreesde Boogerd dat de voorsprong van zeven seconden op Jalabert niet genoeg zou zijn. De renner van Once werd vorig jaar nog wereldkampioen tijdrijden in San Sebastian. Maar op het glooiende parcours in de omgeving van Barcelona kwam Boogerds koppositie geen moment in gevaar.

“Het liep gewoon als een tierelier”, vertelde hij gisteravond op het vliegveld van Barcelona. Ondertussen werd hij door Nederlandse vakantiegangers uitbundig gefeliciteerd. “Dat is de tol van de roem. Ze willen allemaal gratis champagne in het vliegtuig, maar ze vergeten dat ik morgen in de Brabantse Pijl moet starten.”

De 25-jarige Boogerd beschouwt de eindzege in de Catalaanse Week als het sportieve hoogtepunt in zijn vijfjarige profloopbaan. “Die ritzege in de Tour leverde twee jaar geleden meer publiciteit op, maar dit is mijn echte doorbraak als ronderenner. Deze trui heeft meer glans dan die bloemen in Aix-les-Bains.”

Boogerd heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot de beste klimmer van Nederland. Vorig jaar won hij het nationaal kampioenschap in Meerssen. Een paar weken daarvoor was hij nog als vierde geëindigd in de Dauphiné Libéré. In de Tour stelde hij licht teleur met een zestiende plaats. Boogerd wilde gisteravond nog geen voorspelling doen over de komende Tour. “Ik kan dalijk even makkelijk op m'n bek gaan. Roem kan namelijk heel vergankelijk zijn in de wielersport.”